Bomberka Plíšková sází jedno eso za druhým, soupeřky mají velký odstup

- Jan Vojkůvka

Kam byste zamířili své hledání, pokud by padla otázka, kde hledat královnu ženského servisu s nejvíce nasazenými esy v uplynulé sezoně? Do Velké Británie? Do Ameriky? Ale kdeže, správná odpověď se nachází v České republice.

Rok od roku se zlepšuje, střílí stále více es a je jasnou královnou této statistiky. Řeč je o Karolíně Plíškové, která má skutečně smrtící servis a dva roky po sobě dosáhla na nastřílení více než 500 es, což je v ženském tenise tak trochu unikát.

Ostatně ani Serena Williamsová, dlouho považována za nejnebezpečněji servírující tenistku na okruhu, ale tuto metu spíše ostřelovala (loni nasázela 498 es, letos pak jen 324). A tak jsou výkony Plíškové o to cennější.

Na servisu se Plíšková neustále zlepšuje a svou hru o tuto činnost výrazně opírá. Ale není se čemu divit, v sezoně 2014 zaznamenala 435 es, v roce 2015 už dokonce 517 a letos vše korunovala s 530 esy! Přitom odehrála méně zápasů - v roce 2015 potřebovala na svůj výkon hned 75 zápasů, letos na svůj osobák spotřebovala naopak pouze 61 duelů.

A tak se dá čile spekulovat nad tím, že pokud by se ji na několika turnajích vyhnuly výpadky hned na úvod (V Dubaji, Dauhá, Římě, French Open a Birminghamu vypadla v prvních kolech), mohla by dokonce atakovat i hranici 600 nastřílených es, což je v ženském tenise něco neskutečného.

Plíšková je jednoznačně královnou současného ženského tenisu na servisu a potvrdila to i tím, že letos na Australian Open nasázela ve druhém kole Monice Puigové hned 31 nechytatelných servisů, čímž stanovila nový ženský rekord! Přitom ani to nestačilo, aby Plíšková přes svou soupeřku prošla do dalšího kola.

Sestry Plíškovy mají dělový servis a především dobře umístěný v rodině. Kristýna se totiž v této sezoně také výrazně prosadila - na okruhu WTA odehrála 24 zápasů a dosáhla na 274 es. V případě, že odehraje mnohem větší počet zápasů na největších turnajích, k čemuž má díky 60. místu na světě nakročeno, může dokonce své sestře pořádně zatopit.

Nicméně, jaké mohou být limity Karolíny Plíškové? Překoná v následující sezoně opět magickou hranici 500 es? Či snad dokonce se přehoupne přes 550 nechytatelných podání? Nebo snad...