Bývalá světová dvanáctka hlásí po komplikovaném zranění návrat na kurty

- Petr Sumbal

O německé tenistce Sabine Lisické, bývalé světové dvanáctce, už nebylo pořádně dlouho slyšet. Poslední turnaj odehrála v listopadu 2020 a od té doby se na kurtech neobjevila. Němka však kariéru neukončila, jen ji zastavilo komplikované zranění předního zkříženého vazu. Nyní je Lisická zpátky, svou kariéru obnoví na turnaji ITF v americkém Bonita Springs, kde bude startovat v kvalifikaci.

Na světovém žebříčku byste momentálně jméno Sabine Lisické hledali marně. V posledních letech ji totiž pronásledovala neustálá zranění, takže z rankingu zcela vypadla. Stále si drží alespoň tzv. „chráněný žebříček“, na kterém jí patří 273. místo.

Návrat na profesionální dráhu nebude mít Němka vůbec jednoduchý, mimo tenisový kolotoč byla totiž hodně dlouho. S comebacky má však spoustu zkušeností, jelikož zranění ji bohužel provázejí téměř celou její kariéru.

Za poslední tři roky sehrála Lisická pouze dva turnaje. V roce 2019 Němka ukončila předčasně sezónu už v červenci a následně jí byla diagnostikována mononukleóza. Poté celý svět zasáhla pandemie koronaviru, a Lisická se tak vrátila do akce až v srpnu roku 2020 na turnaji v Praze, kde si nečekaně proklestila cestu až do osmifinále.

Následně si Lisická ještě zahrála v listopadu 2020 na turnaji v Linci, tam si však během osmifinále čtyřhry přetrhla přední zkřížený vaz, což mělo za následek další dlouhou pauzu od tenisu. Němka musela podstoupit operaci, ale na konec kariéry znovu ani nepomyslela.

„Rentgen bohužel odhalil přetržený zkřížený vaz. Už jsem podstoupila operaci, pracovali na mně ti nejlepší lékaři. Čeká mě pořádně dlouhá a náročná cesta zpátky, ale naštěstí jsem obklopena tím nejlepším lékařským týmem,“ hlásila odhodlaně Lisická.

A nyní už má další velký návrat na dosah ruky, je přihlášena do kvalifikace na turnaj kategorie ITF s dotací 100 tisíc dolarů v Bonita Springs na Floridě.

Lisická ve své kariéře vyhrála celkem čtyři turnaje WTA, ten poslední v roce 2014 v Hongkongu. Na grandslamech je jejím největším úspěchem finále Wimbledonu z roku 2013. Na žebříčku byla dnes už 32letá tenistka nejvýš na dvanáctém místě, a to skoro přesně před deseti lety v květnu 2012.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Sabine Lisicki (@sabinelisicki)