Znovuzrozený Pavlásek se soustředí na debl. Takovou radost jsem dlouho neměl, hlásí

- Marek Bartošík, Josef Prášek

Roste českému tenisu nový deblový specialista? Adam Pavlásek se nedávno po letech trápení s bolavým loktem odhodlal k velkému rozhodnutí a své snažení přesunul výhradně k disciplíně čtyřhry. Někdejší 72. hráč singlového žebříčku aktuálně hraje už třetí challengerový turnaj po boku Slováka Igora Zelenaye, který se zdá být ideálním parťákem. „Známe se dlouho. Sedí nám to spolu a hrajeme dobře,“ liboval si v rozhovoru pro Tenisový svět sedmadvacetiletý Pavlásek.

Zahrál si na kurtu číslo 1 ve Wimbledonu proti Novaku Djokovičovi, oslavil čtyři singlové tituly na challengerech, zúčastnil se několika památných bitev v Davis Cupu a tak bychom mohli pokračovat. Adam Pavlásek už toho v kariéře zažil hodně a nyní vyhlíží další zajímavé milníky, tentokrát jako deblový specialista.

„Singl jsem chtěl zkusit, ale kvůli loktu, který mě trápí už pár let, to nešlo. Navíc kvůli covidu se konalo málo turnajů, hráli je všichni, takže i to mě trochu zlomilo. Poslední roky byly náročné, trápil jsem se, prohrával jsem s hráči, se kterými bych prohrávat neměl,“ ohlédl se za náročným obdobím Pavlásek, který z tohoto strádání našel cestu ven.

„Bylo to těžké rozhodnutí, ale přibližně před čtyřmi týdny jsem se rozhodl naplno věnovat čtyřhře. Když budu mít chuť, dvouhru si zahraju, ale teď mi nechybí,“ přiznal bývalý člen elitní stovky žebříčku.

„Ve dvouhře se totiž podává každý druhý gem, což je strašně náročné. Naopak ve čtyřhře se podává jen každý čtvrtý gem, je tam i méně úderů, protože se dělí mezi dva hráče. Dělám vše pro to, aby byl loket v dobré kondici. Musím zaklepat, že i když loket třeba cítím, můžu hrát,“ zmínil rodící se deblový specialista.

Pavlásek ve čtyřhře už dříve opakovaně dokazoval, že mu vyhovuje. Před sedmi lety v Davis Cupu skolili spolu s Jiřím Veselým silný australský pár Sam Groth, Lleyton Hewitt, ve stejném roce slavil po boku Radka Štěpánka výhru na horké indické půdě nad Rohanem Bopannou a Leanderem Paesem. Nyní se pokusí své schopnosti převést do dalších kvalitních výsledků, které by ho měly rychle vyšvihnout z aktuálního 264. místa v deblovém rankingu.

Ostatně za pouhých pět týdnů si Pavlásek polepšil ve světovém pořadí o přibližně 200 příček, když zapsal čtvrtfinále a finále v Oeiras (s Vítem Kopřivou, resp. Zdeňkem Kolářem) a titul v Madridu po boku aktuálního parťáka Igora Zelenaye, s nímž tento týden postoupil do semifinále challengeru Ostra Group Open.

„Známe se dlouho, hrál jsem proti němu v deblu x let zpátky a vždy jsem ho porazil. Shodou náhod jsme si přibližně v únoru napsali. Řekli jsme si, že spolu zkusíme nějaké turnaje a hned jsme vyhráli Madrid. Sedí nám to spolu, hrajeme dobře. Je to zkušený pardál. Jsem rád, že mi občas řekne nějaký postřeh,“ pochvaluje si česko-slovenskou spolupráci mladší z dvojice tenistů.

„Takovou radost a chuť jsem v tenise dlouho neměl, nabíjí mě. Když se teď specializuju na čtyřhru, trénujeme i deblově. Je to pro mě něco úplně nového a baví mě to. Užívám si to, což je teď pro mě hlavní. Žebříčkem chci samozřejmě stoupat co nejvýš,“ dokončil povídání o nové fázi kariéry Pavlásek.