Talentovaný Menšík po challengerovém debutu: Cítil jsem se dobře, ještě ale musím makat

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

Talentovaný Jakub Menšík má za sebou v pouhých šestnácti letech premiéru v hlavní soutěži na challengeru. Byť na ostravské antuce v Komenského sadech na životní skalp nedosáhl, po nedávné účasti v kvalifikaci podniku ATP v Bělehradě nabral další cennou zkušenost. „Budu na sobě muset ještě hodně makat,“ uvědomuje si finalista letošního juniorského Australian Open v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Zápas hodnotím pozitivněji než ten z minulého týdne v Bělehradě. Na kurtu jsem se cítil dobře,“ hledal po úterní porážce dvakrát 1:6 s Rakušanem Lucasem Miedlerem klady Menšík. „Přestože se podle výsledku zdá, že se moc nehrálo, tak gemy byly dlouhé. Byl jsem aktivnější a snažil jsem se tvořit, ale dělal jsem chyby. Naopak soupeř neudělal skoro žádnou,“ vyjmenoval hlavní příčiny porážky s o devět let starším protivníkem držitel divoké karty.

Pro finalistu letošní juniorky na Australian Open šlo o další nezaplatitelnou zkušenost s dospělým tenisem. Před týdnem si v Bělehradě dokonce poprvé zahrál na elitním okruhu ATP, byť pouze v kvalifikaci. Se 143. tenistou žebříčku Liamem Broadym prohrál 2:6 a 1:6.

„Jsem rád, že jsem dostal příležitost. Byla to moje první zkušenost s turnajem ATP, a proto jsem byl nervóznější. Je to pro mě další krok. Budu na sobě muset ještě hodně makat,“ ví po anabázi v srbské metropoli. Do té byl mimochodem pozván v půlce února samotným Novakem Djokovičem. Po boku dvacetinásobného grandslamového šampiona tehdy pět dnů trénoval.

Po lednovém úspěchu z australského grandslamu zaznamenal Menšík tři osmifinále na podnicích ITF. „Je to něco jiného než juniorský tenis, takže se musím oťukat a nasbírat potřebné zkušenosti. Zatímco v juniorech se můžete spolehnout na to, že soupeř někdy udělá chybu, v mužském tenise musíte každý míč oddřít,“ hledá zásadní rozdíl.

O víkendu čeká Menšíka kvalifikace dalšího pražského challengeru na Štvanici. Poté by měl startovat na domácích turnajích ITF s dotací 25 tisíc dolarů. Vrcholem antukové sezony bude pochopitelně grandslam v Paříži, kde bude šestnáctiletý Čech patřit k největším favoritům na titul.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jakub Menšík (@mensik.jakub)