Udrží nadějný kurz? Tři Češi jsou letos mezi nejlepší stovkou, další následují

- Marek Bartošík

Český mužský tenis se od konce února opět pyšní tím, že má dva zástupce v elitní stovce žebříčku ATP. A nejnovější vydání letošního rankingu (tzv. „Race to Turin“) ukazuje, že by brzy mohlo být ještě lépe. Pokud totiž započítáme pouze body získané v této sezóně, pak najdeme mezi sto nejlepšími tenisty světa hned tři Čechy.

Sezónní žebříčky jsou dobrým ukazatelem, jakou formu má tenista v daném kalendářním roce. A Češi můžou být (zatím) spokojení. Jiří Veselý, který je jinak světovým hráčem číslo 74, se nachází v letošním pořadí dokonce na 39. místě. Osmadvacetiletý dlouhán drží tak skvělé umístění především díky finálové účasti na prestižní „pětistovce“ v Dubaji, kde skolil i Novaka Djokoviče.

Mezi nejlepší padesátkou v roce 2022 je hlavně díky semifinále z Rotterdamu i 47. Jiří Lehečka, který je jinak na 88. příčce ve standardním žebříčku ATP. Mezi širší tenisovou smetánku se aktuálně řadí i Tomáš Macháč (144. v žebříčku), jenž figuruje v „Race to Turin“ na sympatickém 81. místě.

Situace se pro české tenisty vyvíjí zajímavě i za hranicí letošní Top 100. Zatím čtvrtý nejlepší je po Veselém, Lehečkovi a Macháčovi aktuálně 172. Vít Kopřiva, který má také podobný klasický žebříček (166. příčka). V těsném závěsu následuje 174. Dalibor Svrčina, jenž si minulý týden zahrál finále challengeru na pražské Spartě a jemuž aktuální náleží 213. pozice ve světovém pořadí.

Manko pouze minima bodů na duo Kopřiva, Svrčina mají 179. Jonáš Forejtek a 189. Lukáš Rosol. Ve třetí nejlepší stovce letošního roku figurují 232. Zdeněk Kolář a 263. Marek Gengel. V Top 500 bychom našli ještě 329. Davida Poljaka, 354. Andrewa Paulsona, 475. Dominika Palána, 476. Michaela Vrbenského a 496. Martina Krumicha.

Suverénně nejlepším tenistou je letos Rafael Nadal, který zatím zapsal 3350 bodů. S výrazným odstupem následují Stefanos Tsitsipas (2530 bodů), Carlos Alcaraz (2460) a Daniil Medveděv (1900).