Další obrat nepředvedl. Djokovič v Bělehradu trofej nezískal, podlehl Rubljovovi

- Jan Vojkůvka

Třikrát Novak Djokovič na turnaji v Bělehradu prohrával 0:1 na sety a třikrát úspěšně skóre zápasů otočil. Ve čtvrtém utkání, tom finálovém, se mu však obdobný kousek nepovedl a s Andrejem Rubljovem prohrál 2:6, 7:6(4), 0:6. Srb tak nadále na první letošní titul musí čekat.

Domácí turnaj v Bělehradu mohl pro světovou jedničku Novaka Djokoviče skončit už mnohem dřív. Ve svém prvním utkání, v osmifinále s Laslem Djerem, se rval o postup takřka tři a půl hodiny a vyhrál až po dramatické koncovce 2:6, 7:6(6), 7:6(4).

Znovu to od Djokoviče nebyl výkon, na který by byli jeho fanoušci zvyklí. Faktem sice zůstává, že se jednalo o jeho teprve třetí turnaj v sezoně, ale přesto se od něj čekal o něco lepší tenis. I tak ale svou bojovností dokázal strhnout vítězství na svou stranu a v podobném duchu pokračoval i dál.

Ve čtvrtfinále otočil skóre proti Miomiru Kecmanovičovi, jehož porazil 4:6, 6:3, 6:3 a ještě suverénnější byl jeho obrat v semifinále. V něm totiž zdolal Karena Chačanova 4:6, 6:1, 6:2.

Ve finále se mu ovšem už obrat nepovedl, ač pro něj udělal vše možné i nemožné...

Bitva o bělehradský titul nabídla hodně atraktivní tenis, zejména pak ve druhém setu a jeho koncovce. Dlouho to totiž vypadalo na jednostrannou záležitost, když světová osmička dokázala první set ovládnout ziskem pěti gemů v řadě. V prostředním dějství však byl k vidění o něco odlišnější obrázek.

Djokovič si dokázal vypracovat v desáté hře dva setboly, ve dvanáctém gemu další tři, ale srdnatě bojující Rus tyto hrozby svědomitě odvracel. Až v tiebreaku se Djokovičovi, kterému rychle ubývaly síly a hodně ztěžka dýchal, povedlo svému soupeři odskočit a moci v koncovce oslavit vítězství.

Pak jej ale potkala stejná situace, kterou zažil před dvěma týdny v Monte Carlu, kde prohrál ve druhém kole se Španělem Davidovichem. Zcela mu došla energie a jeho tělo čtvrtý tříseťák během jednoho týdne už nezvládlo.

„Omlouvám se za to, jak se to ve třetím setu vyvinulo. Je to individuální sport, a když něco selže, motor nedokáže pracovat. Jsem plný emocí a chci všem poděkovat, že mě dotlačili až do finále,“ uvedl po utkání Djokovič, jenž ve třetím setu schytal nepříjemného kanára, kterého si ale za výkon rozhodně nezasloužil.

Světová jednička tak nadále na svůj první titul v sezoně čeká. Nutno však podotknout, že to není tak úplně jeho vina. Kvůli absenci očkování proti covidu totiž v Bělehradě odehrál teprve svůj třetí turnaj. Nicméně porážky ve čtvrtfinále v Dubaji s Jiřím Veselým a ve druhém kole v Monte Carlu s Alejandrem Davidovichem Fokinou mu nejspíš, stejně jako porážka nynější porážka s Rubljovem, příliš klidu na duši nepřidají...

Naopak čtyřiadvacetiletý Rubljov může být nadmíru spokojený. Po turnajích v Marseille a Dubaji se mu povedlo vybojovat už třetí letošní titul a patří z tohoto hlediska společně s Rafaelem Nadalem k nejúspěšnějším hráčům sezony.