Chtějí gesto? Ať pošlou na Ukrajinu veškeré prize money, vyzval Rubljov

- Jan Vojkůvka

Kontroverzní rozhodnutí Wimbledonu, že na slavném turnaji nesmí startovat tenisté z Ruska a Běloruska, kritizuje čím dál více osobností. Kritikou pochopitelně nešetří ani ti, kterých se dané rozhodnutí přímo týká. Andrej Rubljov dokonce navrhl, ať raději Wimbledon pošle na Ukrajinu kompletní turnajové prize money.

Osmý hráč světa byl jedním z prvních, kdo odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu, když po semifinálovém utkání v Dubaji napsal na kameru vzkaz „žádnou válku, prosím“. Prokázal tím velkou odvahu, vždyť podstatná část Rusů po celém světě se snaží spíš tomuto tématu vyhýbat a nepřímo přiznávají obavy ze strany ruského režimu.

Ale ani to, že Rubljov byl jedním z prvních tenistů, kteří kroky Ruska odsoudili, mu nakonec nebude nic platné. Na britských ostrovech si letos žádný turnaj nezahraje. Netýká se to přitom pouze Wimbledonu, ale i dalších akcí, které tamní LTA pořádá.

„Telefonoval jsem s lidmi z Wimbledonu, abych si promluvil o situaci a pokusil se najít řešení. Abych byl upřímný, důvody, které uvedli pro vyloučení, nedávají smysl a není v nich žádná logika,“ postěžoval si Rubljov. „Vyloučení ruských a běloruských hráčů nebude mít žádný dopad, nepřinese nic dobrého a nic to nezmění. Je to jen vůči nám diskriminace.“

Ruský tenista si rovněž myslí, že se jedná pouze o populistické gesto, které vlastně nikomu nepomůže. Pokud chce Wimbledon něco skutečně učinit, má k tomu podle něj skvělou příležitost.

„Zákaz ruských nebo běloruských hráčů nic nezmění. Ale dát veškeré finanční odměny (Rusů a Bělorusů) na humitární pomoc rodinám a dětem, které trpí, by mělo pozitivnější dopad,“ upozornil. „Myslím, že to by něco udělalo. Tenis by v tom případě byl prvním a jediným sportem, který by daroval takové množství peněz a Wimbledon by z toho vyšel s veškerou slávou.“

„Samozřejmě by šlo o to, jak dobře bychom hráli, ale mohlo by to být klidně více než milion liber. Nakonec, chceme prostě jenom hrát, nejsme tu od toho, abychom dělali politiku. Jasně, jsem Rus, narodil jsem se v Rusku a celý život tam žiju, ale chci jen ukázat, že jsme i dobří Rusové,“ dodal.