Spustil se dominový efekt? Zákaz chtějí protlačit i v Itálii, další země mohou následovat

- Jan Vojkůvka

Tenis byl až doposud jedním z mála sportů, kde se neuznávala kolektivní vina a ruští i běloruští tenisté mohli, byť ne pod svou vlajkou, na turnajích bez problémů startovat. Poslední události však naznačují, že to nemusí trvat věčně. Po Velké Británii mohou totiž následovat i další země a jejich tenisové svazy.

Pořadatelé Wimbledonu ve středu rozhodli, že na jejich turnaji nesmí v letošním ročníku startovat tenisté z Ruska a Běloruska. To se dotkne přibližně 40 hráčů a hráček z obou zemí. „S hlubokou lítostí musíme odmítnout přihlášky ruských a běloruských hráčů na The Championships 2022,“ uvedli v prohlášení zástupci Wimbledonu.

Na tyto kroky zareagovala LTA (Britská tenisová asociace), která obratem zakázala účast ruským a běloruským tenistům na všech turnajích. Důvodem je agresivita ruského režimu a invaze na Ukrajinu, která proběhla také z území Běloruska.

Kroky britských funkcionářů byly podrobeny obrovské vlně kritiky. Proti diskriminaci se společně postavily profesionální okruhy ATP a WTA, s nesouhlasem o aplikování kolektivní viny přispěchaly i hvězdy současnosti či minulosti. Proti zákazu se postavili například Martina Navrátilová, Billie Jean Kingová, Novak Djokovič či Alexander Zverev.

„Že byli vyloučeni z týmových soutěží, je v pořádku. Je to něco přímo proti Rusku, tomu rozumím. Ale nevidím důvod, proč nesmí startovat ve Wimbledonu,“ kroutil hlavou Zverev.

Italové vytváří na tamní federaci nátlak
Je však také dost dobře možné, že kroky na britských ostrovech otevřely Pandořinu skřínku a spustily dominový efekt. A u Wimbledonu a britských turnajů to skončit nemusí.

Pouhé dva dny po oznámení zákazu totiž italský deník Corriere della Sera informovat, že italský premiér Mario Draghi chce docílit toho, aby bylo Rusům a Bělorusům znemožněno startovat na prestižním turnaji v Římě.

S tím sice prozatím Angelo Binaghi, prezident Italské tenisové federace, nesouhlasí, ale tlak na něj a na pořadatele římského turnaje bude obrovský.

Vedle italské vlády totiž s možným zákazem souhlasí i prezident Italského olympijského výboru Giovanni Malago. Státní tajemnice pro sport Valentina Vezzaliová pak zdůrazňuje, že Itálie stojí při ukrajinských sportovcích a dodržuje rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru i mezinárodních federací.

Právě v tom zároveň nyní tkví naděje ruských a běloruských tenistů. Mezinárodní tenisová federace, stejně jako ATP a WTA, v tuto chvíli nebrání tenistům z těchto zemí v hraní, pouze nesmí hrát pod vlajkou svého státu.

Pokud by však pořadatelé římského Masters a WTA 1000 podlehli tlaku italské vlády a skutečně zakázali těmto tenistům hrát, dalo by se očekávat, že by se k zákazům postupně přidávaly i další státy. A tenis, který jako jeden z mála sportů neaplikuje kolektivní vinu, by se po covidu potýkal s další obrovskou krizí.