Djokovič kritizuje vyloučení Rusů a Bělorusů. Krok Wimbledonu označil za šílený

- Filip Lefenda

Kontroverzní zákaz startu ruských a běloruských tenistů na letošním Wimbledonu vyvolal v tenisovém světě velkou vlnu ohlasů. K situaci se vyjádřila i mužská světová jednička Novak Djokovič, jenž rozhodnutí britských pořadatelů označil doslova za šílené.

„Vždy budu odsuzovat válku. Dobře vím, jak může člověka poznamenat. Sám jsem v ní vyrůstal. Všichni si pamatujeme, co se stalo v Srbsku v roce 1999,“ citovala rodáka z Bělehradu agentura Reuters.

„Jsem dítě války. I tak nemohu podpořit rozhodnutí Wimbledonu. Je naprosto šílené. Míchát sport a politiku je špatné,“ myslí si dvacetinásobný grandslamový šampion.

Ruští a běloruští tenisté si v „posvátném“ All England Clubu nezahrají kvůli invazi jejich krajanů na Ukrajině. Wimbledon nechce být nástrojem propagace ruského režimu – alespoň tak odůvodnili svůj krok v Londýně. 

„Jejich zdůvodnění nemá logiku. Je to jasná diskriminace,“ zlobil se třeba Rus Andrej Rubljov poté, co v srbské metropoli otočil ve čtvrtek třísetové osmifinále s Jiřím Lehečkou. „Tímto krokem nic nezmění. Raději měli dát prize money z turnaje na pomoc rodinám, které jsou válkou zasaženy a trpí,“ navrhl osmý hráč světového pořadí, jenž momentálně musí startovat pod neutrální vlajkou.

Nemožnost účasti sportovců zmíněných zemí na mezinárodních akcích není mimo tenis žádnou výjimkou. Přesto se ke kritice zákazu přidaly i obě profesionální organizace ATP i WTA. Krok naopak vítají tenisté z Ukrajiny. „Nechceme, aby byli vyloučení všichni. Pokud ale nejsou schopni ohradit se vůči ruskému režimu, je zákaz na místě,“ vyjádřila se v interview pro BBC rodačka z postižené Oděsy Elina Svitolinová.

Konflikt od samého počátku intenzivně prožívá i na sociálních sítích a ukrajinské armádě posílá vydělané peníze z turnajů. „Chceme, aby jasně řekli, že jsou s námi a zbytkem světa proti ruské vládě. Pokud to tak cítí, bude správné, aby dále hráli. Zatím ale spočítám na prstech jedné to, kolik ruských nebo běloruských hráček se mě byť jen zeptalo, jak je na tom má rodina a jestli je v bezpečí. A to se potkáváme týden co týden. Jsem z jejich chování zklamaná,“ dodala někdejší světová trojka.