TK Sparta Prague Open: Dominantnímu Svrčinovi soupeř skrečoval, české derby pro Macháče

- Redakce

Antukový challenger na pražské Spartě má v pátek na programu čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry. Velkou pozornost lákalo české derby mezi Tomášem Macháčem a Lukášem Rosolem. To bylo vyrovnané jen v prvním dějství. Favorizovaný Macháč vyprovodil zkušenějšího krajana po setech 7:6 a 6:0 z kurtu kanárem. V semifinále se Macháč utká s Daliborem Svrčinou, kterému za stavu 6:0, 4:1 skrečoval Ital Giustino. Program zahájil krátce po jedenácté hodině na divokou kartu startující Jonáš Forejtek, v souboji s Rakušanem Ofnerem ale nevyužil ve druhém setu čtyři setboly a prohrál 2:6 a 6:7.

Svrčina prolétl do semifinále
Dalibor Svrčina (246.) se v pátek na dvorci v Praze zdržel pouhých 52 minut, než prosvištěl do semifinále. Obhájce loňského titulu měl obrovskou převahu nad Italem Lorenzem Giustinem (222.), kterému povolil za 11 odehraných gemů uhrát pouze jednu hru a za stavu 6:0, 4:1 se dočkal postupu po skreči soupeře.

„Radši bych si zápas dohrál. Nevím, co měl soupeř za problém, ale říkal, že si zlomil záda,“ usmál se Svrčina po postupu. „Vypadalo to, že už od začátku nebyl hlavou úplně v zápase.“

„Vždy je důležité chytit začátek. Když se mi to povedlo, tak pak soupeř v podstatě první set odchodil. Ve druhém setu to bylo stejné, akorát se mu povedlo podržet si v prvním gemu servis,“ uvedl k vývoji skóre.

V semifinále vyzve svého krajana Tomáše Macháče.

České derby pro Macháče
Čtvrtfinálové derby ovládl na Spartě Tomáš Macháč (150.). Z pozice turnajové šestky zdolal jednadvacetiletý Čech za hodinu a 20 minut 7:6(3) a 6:0 o patnáct let staršího krajana Lukáše Rosola (261.) a postoupil do svého druhého letošního semifinále.

Do utkání přitom vstoupil lépe Rosol, jenž se ve čtvrté hře zmocnil úvodního brejku. Macháč si ale záhy skrze maratonský gem vynutil rebrejk a o pár desítek minut později ovládl i zkrácenou hru. Ve druhém dějství už pak nadmíru chybujícímu Rosolovi nedopřál ani jeden gem.

„Jsem rád, že to mám za sebou. Zápas byl hodně bolestivý,“ přiznal po utkání Macháč. „Na začátku mě to úplně neomezovalo, ale postupně mě to najednou hodně chytlo a nemohl jsem pořádně dýchat, protože mám zablokovaná žebra,“ podotkl s tím, že mu příliš nepomáhaly především chladné podmínky a nasáklé míče.

„Je nepříjemné, když hraje Čech s Čechem. Ještě k tomu na Spartě, kde jsme spolu trénovali. Lukáš má za sebou navíc skvělou kariéru, veděl jsem, že má zkušenosti, a že hned zjistí, že něco není v pořádku a pokusí se toho využít,“ přemítal nad zrádností svého stavu ve čtvrtfinálovém klání. „Jsem hlavně rád, že jsem to zvládnul psychicky i fyzicky.“

Forejtek neproměnil setboly, na Spartě končí ve čtvrtfinále
Jonáš Forejtek (292.) si druhé sezonní challengerové semifinále nezahraje. Jednadvacetiletý Čech prohrál v úvodním pátečním čtvrtfinále na antukovém TK Sparta Prague Open 2:6 a 6:7(5) s o čtyři roky starším Sebastianem Ofnerem (216.) z Rakouska. Forejtek byl blízko tomu, aby dovedl duel do třetí sady, ve druhém dějství však za stavu 5:4 neproměnil na příjmu ani jeden z celkových čtyř setbolů.

„Soupeř dneska hrál dobře. Nastoupil na mě, hrál docela rychle a to si myslím, že rozhodlo první set. Ve druhém setu jsme se tahali, zlepšil jsem se, ale bohužel se mi to nepovedlo otočit,“ mrzelo Forejtka po porážce.

Stejně jako ostatní čeští tenisté, i Forejtek hrál v hodně složitých podmínkách, když bylo chladno a deštivo. „Podmínky celý týden nejsou nejlehčí, moc to neletí, ale to je pro všechny stejné. Určitě to ale není jednoduché,“ upozornil.

„Ale dneska jsem zkrátka nehrál nejlépe. Soupeř hlavně dobře nastoupil, od začátku mě tlačil, já byl všude pozdě. Udělal jsem zbytečné chyby, nevytvářel jsem si z forhendu tlak, který bych potřeboval,“ dodal.

TK Sparta Prague Open, Praha (muži, CZE, 45 730 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
JONÁŠ FOREJTEK (292.) – Sebastian Ofner (AUT, 216.) 2:6, 6:7(5)
Chun-hsin Tseng (TPE, 127.) – Javier Barranco Cosano (ESP, 260.) 2:6, 6:3, 7:6(3)
TOMÁŠ MACHÁČ (150.) – LUKÁŠ ROSOL (261.) 7:6(3), 6:0
DALIBOR SVRČINA (246.) – Lorenzo Giustino (ITA, 222.) 6:0, 4:1 skreč Giustino

Semifinále čtyřhry
Furness (FRA), Peniston (GBR) – Cabral (POR), Walkow (POL) 2:6, 3:6
Lamasine, Pouille (oba FRA) – O´Mara, K. Skupski (oba GBR) 4:6, 7:6(7), 10:5