Spolu za lidskost. Všechny grandslamy a hlavní tenisové organizace podpoří Ukrajinu

- Marek Bartošík

Finanční a také symbolickou pomoc poskytnou hlavní tenisové instituce těžce zkoušenému ukrajinskému národu. Mezinárodní tenisová federace (ITF), obě hráčské asociace (ATP, WTA) a všechny čtyři grandslamy ve společném prohlášení uvedly, že plně podporují Ukrajinu a že jí poskytnou finanční pomoc ve výši 700 tisíc dolarů (100 tisíc za každý ze sedmi subjektů).

Sergij Stachovskij je připraven bránit Kyjev, Elina Svitolinová a Dajana Jastremská bojují za svou vlast na kurtu a domů posílají hrdost, naději i tučné finanční odměny z turnajů. A bránícím se Ukrajincům a Ukrajinkám pomáhá také tenisová komunita.

Zástupci ITF, ATP, WTA a kompletní čtveřice grandslamů v úterý oznámili novou iniciativu pro Ukrajinu. Kromě finanční dotace ve výši 700 tisíc dolarů (přibližně 16,5 milionu korun) symbolicky podpoří Ukrajinu stuhami v barvách této země na oficiálních profilech na sociálních sítích. Dále spustí iniciativu s hashtagem #TennisPlaysforPeace („Tenis hraje za mír.“).

Hráči a hráčky navíc budou mít na sobě během aktuálního turnaje BNP Paribas Open v Indian Wells stuhy v ukrajinských barvách. Součástí kampaně je i dojemné video, které namluvili Svitolinová a Stachovskij v následujícím znění.

„Jsi silná, jsi krásná, jsi unikátní, jsi Ukrajina. Bojuješ, ale ne sama. Tenisová rodina je spojena v misi znovusjednotit náš milovaný svět a pomoci Ukrajině. Tenis hraje za jednotu, tenis hraje za lidskost, tenis hraje za mír.“