TK Sparta Prague Open: Svrčina postoupil bez ztráty setu do čtvrtfinále

- Redakce

Na pražské Spartě pokračoval dalším hracím dnem antukový turnaj kategorie ATP Challenger 80 (číslo odpovídá počtu bodů do žebříčku pro šampiona). Z Čechů se tentokrát ve dvouhře představil pouze Dalibor Svrčina, který v osmifinále porazil Ukrajince Oleksije Krutycha 2:0 na sety. Svrčina se tak stal po Jonášovi Forejtkovi, Lukášovi Rosolovi a Tomášovi Macháčovi už čtvrtým domácím čtvrtfinalistou. Ve čtyřhře neuspěla česko-slovenská dvojice Adam Pavlásek, Igor Zelenay. Ve stejné soutěži končí rovněž domácí duo Martin Krumich, Andrew Paulson.

Svrčina neztratil set ani s Krutychem
Dalibor Svrčina (246.) zaznamenal na challengeru TK Sparta Prague Open druhé dvousetové vítězství, když v osmifinále přehrál ukrajinského kvalifikanta Oleksije Krutycha (325.) po 77 minutách 6:3 a 6:4.

Devatenáctiletý český tenista sice vstoupil do utkání ztraceným podáním, manko brejku ale smazal a dalším úspěchem na returnu první sadu otočil ve svůj prospěch. Ve druhém dějství si Svrčina vypracoval luxusní vedení 4:1 se dvěma brejky. Přestože o jeden z nich přišel, zbývající výhodu si pohlídal a postoupil do čtvrtfinále, kde vyzve Itala Lorenza Giustina (222.).

„Každý den se na sobě snažím pracovat, co nejvíc to jde, a vyplácí se to. Je super, že jsem vyhrál dva zápasy bez ztráty setu, ale ještě nechci končit,“ má jasno Svrčina.

Pavlásek se Zelenayem na titul nenavázali
Adam Pavlásek a Igor Zelenay, kteří minulý týden opanovali challenger v Madridu, svou vítěznou šňůru čtyř zápasů nerozšířili. Česko-slovenské duo podlehlo v prvním kole antukového challengeru TK Sparta Prague Open britským nasazeným dvojkám Jonnymu O'Marovi a Kenovi Skupskimu 3:6 a 6:7(1).

Utkání bylo rozehráno už včera, než bylo kvůli dešti přerušeno za stavu 4:4 ve druhém setu. Pavlásek a Zelenay nevyužili ve dvanáctém gemu hned čtyři setboly na returnu v řadě (vedli 6:5 a 40:0).

Krumich s Paulsonem vypadli v 1. kole
Čeští mladíci Martin Krumich (19) a Andrew Paulson (20) na antukovém challengeru v Praze první společnou výhru nezaznamenali. Domácí držitelé divokých karet prohráli na Spartě v úvodním kole čtyřhry 3:6 a 5:7 s německo-rakouským párem Mats Moraing, Dennis Novak. Na první ztracený servis ze šesté hry zvládli Češi ihned reagovat, vzápětí ale přišli o podání podruhé. Vyrovnanou druhou sadu pak ztratili Krumich s Paulsonem až v samotné koncovce.

TK Sparta Prague Open, Praha (muži, CZE, 45 730 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Chun-hsin Tseng (TPE, 127.) – Lucas Miedler (AUT, 313.) 6:2, 6:2
Javier Barranco Cosano (ESP, 260.) – Dennis Novak (AUT, 148.) 7:6(9), 2:6, 6:3
Oleksij Krutych (UKR, 325.) – DALIBOR SVRČINA (246.) 3:6, 4:6
Lorenzo Giustino (ITA, 222.) – Emilio Nava (USA, 365.) 5:7, 7:6(5), 7:6(4)

1. kolo čtyřhry (dohrávka)
Furness (FRA), Peniston (GBR) – Fajziev (UZB), Lomakin (KAZ) 6:3, 6:4
PAVLÁSEK, Zelenay (SVK) – O'Mara, K. Skupski (oba GBR) 3:6, 6:7(1)
KRUMICH, PAULSON – M. Moraing (GER), Novak (AUT) 3:6, 5:7

Čtvrtfinále čtyřhry
Cabral (POR), Walków (POL) – Reese (USA), Verbeek (NED) 2:6, 6:3, 10:6
Lamasine, Pouille (oba FRA) – Erler, Miedler (oba AUT) 6:4, 7:6(3)
Haase (NED), Kubot (POL) – Furness (FRA), Peniston (GBR) 4:6, 4:6
M. Moraing (GER), Novak (AUT) – O'Mara, K. Skupski (oba GBR) 6:4, 1:6, 4:10