TK Sparta Prague Open: Forejtek vyzrál na nasazenou jedničku, Rosol vyřadil turnajovou dvojku!

- Redakce

Proti papírovým předpokladům se dnes postavili čeští tenisté na domácím challengeru TK Sparta Prague Open a ze hry jsou díky nim oba nejvýše nasazení tenisté! Jonáš Forejtek vyzrál na turnajovou jedničku Daniela Altmaiera, Lukáš Rosol pro změnu vyřadil nasazenou dvojku Matse Morainga. Postup do čtvrtfinále slaví rovněž Tomáš Macháč. To Dalibor Svrčina absolvoval teprve první zápas na turnaji, a tak se raduje z postupu do osmifinále.

Forejtek vyzrál na nasazenou jedničku
Jonáš Forejtek (292.) zaznamenal na pražském challengeru velmi cenné vítězství! V osmifinále domácího turnaje si dokázal poradit s nasazenou jedničkou Danielem Altmaierem (67.), kterého porazil hladce ve dvou setech 6:1, 6:4.

Forejtka v utkání nerozhodilo ani to, že ve druhém setu přišel o výhodu dvou brejků a nechal soupeře srovnat z 0:3 na 3:3. V koncovce utkání se mu totiž v divoké brejkované povedlo být o krůček vpřed a duel nakonec dotáhl do vítězného konce.

„Před zápasem jsem se snažil nastavit tak, že jdu vyhrát. Snažil jsem se soustředit na sebe a svůj výkon a nakonec to vyšlo,“ potěšilo Forejtka. „Byl to jeho první turnaj na antuce. Podmínky taky nejsou úplně jednoduché a asi není úplně v nejlepší formě,“ řekl s tím, že z vítězství má radost.

„Od začátku jsem se cítil dobře. Docela slušně jsem podával a diktoval tempo z forhendu. Soupeř se naopak asi necítil dobře, hrál pomaleji, moc nešvihal a já toho využíval. Ve druhém setu jsem víc chyboval, on se možná trochu zlepšil. Jsem rád, že jsem to dohrál,“ dodal.

V souboji o postup do semifinále vyzve český tenista Rakušana Sebastiana Ofnera (216.).

Rosol skolil nasazenou dvojku Morainga!
Lukáš Rosol (261.) hraje na challengeru na pražské Spartě v parádní formě. Zkušený český tenista navázal na cennou výhru nad Filipem Horanským (187.), když v osmifinále udolal nasazenou dvojku Matse Morainga (125.) z Německa po hodině a 44 minutách boje 4:6, 6:3 a 6:4.

O osudu každého setu rozhodl jediný brejk, Rosol tak ztratil podání pouze jednou a sám uspěl na returnu dvakrát. Jeho soupeřem ve čtvrtfinále bude Tomáš Macháč (150.).

Macháč vybojoval postup do čtvrtfinále
Dalším českým čtvrtfinalistou se na challengeru v Praze stal Tomáš Macháč (150.), kterému se povedlo otočit vývoj skóre zápasu s Francouzem Evanem Furnessem (284.) a bude tedy soupeřem Lukáše Rosola.

Český tenista čelil hrozbě vyřazení ve druhé sadě, kdy se ztrátou brejku prohrával 5:6, povedlo se mu však vynutit si tiebreak, který po boji strhnul na svou stranu a v rozhodující sadě už soupeře na returnu prosadit nenechal. Mezi nejlepší osmičku prošel po vítězství 3:6, 7:6(5), 6:4.

„Očekával jsem, že budu muset makat každý míč, což se splnilo,“ podotkl Macháč. „Soupeř hrál nepříjemně. Vracel, spinoval, v tomhle počasí a na tomto povrchu je to nepříjemný. Jsem rád, že jsem to zvládnul.“

Svrčina si poradil s Ionelem
Dalibor Svrčina (246.) vstoupil do antukového challengeru na Spartě vítězně, když přehrál rumunského kvalifikanta Nicholase Davida Ionela (360.) 6:3 a 6:4.

Soupeře připravil v utkání hned sedmkrát o servis. Ve druhém setu promarnil devatenáctiletý Čech náskok 5:1 a dvě možnosti dopodávat duel do vítězného konce, nakonec ale Svrčina rozhodl o postupu v desátém gemu na příjmu.

„Jsem rád, že jsem zápas zvládl dohrát. Na konci jsem nebyl dostatečně aktivní, musím si pro to jít víc. Za stavu 5:4 už to bylo nervóznější,“ uvedl Svrčina, který narazí v osmifinále na dalšího kvalifikanta Oleksije Krutycha (325.) z Ukrajiny.

TK Sparta Prague Open, Praha (muži, CZE, 45 730 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
DALIBOR SVRČINA (246.) – Nicholas David Ionel (ROU, 360.) 6:3, 6:4
Lorenzo Giustino (ITA, 222.) – Ryan Peniston (GBR, 224.) 6:2, 6:3

Osmifinále dvouhry
LUKÁŠ ROSOL (261.) – Mats Moraing (GER, 125.) 4:6, 6:3, 6:4
TOMÁŠ MACHÁČ (150.) – Evan Furness (FRA, 284.) 3:6, 7:6(5), 6:4
Sebastian Ofner (AUT, 216.) – Jurij Rodionov (AUT, 162.) 6:1, 7:6(6)
Daniel Altmaier (GER, 69.) – JONÁŠ FOREJTEK (292.) 1:6, 4:6

1. kolo čtyřhry
R. Gonzales (PHI), Rungkat (INA) – Erler, Miedler (oba AUT) 7:6(5), 3:6, 10:12
GENGEL, ROSOL – Reese (USA), Verbeek (NED) 6:7(3), 7:6(4), 6:10
Popko (KAZ), Tseng (TPE) – Lamasine, Pouille (oba FRA) 1:6, 4:6
PAVLÁSEK, Zelenay (SVK) – O'Mara, K. Skupski (oba GBR) 3:6, 4:4 přerušeno
Cabral (POR), Walków (POL) – Eysseric (FRA), JEBAVÝ 6:4, 7:6(2)
KRUMICH, PAULSON – Moraing (GER), Novak (AUT) 3:6, 3:2 přerušeno
Furness (FRA), Peniston (GBR) – Fajziev (UZB), Lomakin (KAZ) 2:2 přerušeno


Galerie