Nadal nestihne ani Barcelonu. Termín návratu je stále nejistý

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal stále neví, kdy se vrátí na kurty. Španělská hvězda, která kvůli únavové zlomenině žebra zmeškala začátek oblíbené antukové sezony, se po Monte Carlu nepředstaví ani v Barceloně. V ohrožení jsou přitom i další turnaje.

Nadal utrpěl zmíněnou únavovou zlomeninu na turnaji v Indian Wells, kde se ve finále necítil zcela ve své kůži a v souboji s Taylorem Fritzem utrpěl první porážku v sezoně. Následně oznámil, že jeho léčba má trvat čtyři až šest týdnů. Nyní je jisté, že v nejkratší možné chvíli nebude na návrat připraven.

„Rafa se právě odhlásil z turnaje v Barceloně,“ zaslal v úterý Španělův tým prohlášení agentuře Reuters. „Zatím nevíme, kdy se představí na prvním antukovém turnaji v tomto roce. Doufejme, že brzy.“

Na turnaji v Barceloně měl Nadal obhajovat loňský titul a mohl usilovat v pořadí o 13. tamní trofej. Místo toho však bude nadále léčit své zranění a pomalu se připravovat na návrat.

Kde však proběhne, je ve hvězdách. Momentálně se zdá, že by mohl stihnout Mutua Madrid Open, které startuje 1. května. To však v případě, že mu bude stačit šestitýdenní léčba (dle odhadů horní hranice léčby tohoto zranění). Lidské tělo je však nevyzpytatelné a nikdo nedokáže odhadnout, jak se zachová. Případným místem návratu by tak mohl být Řím, kde se bude hrát od 8. května.

Ani tato akce, kterou má Nadal zaškrtnutou ve svém turnajovém kalendáři, není však jistá. Pětatřicetiletá hvězda by se mohla chtít soustředit na Roland Garros, podřídit pařížskému grandslamu svou přípravu a návrat po zranění neuspěchat. Na druhou stranu, touha hrát na oblíbené antuce může Nadala přimět, aby se vrátil co nejdříve.

Zranění žebra Nadala zastavilo v rozjezdu jedné z nejlepších sezon v kariéře. Od začátku roku vyhrál 20 zápasů a připsal si jen jednu porážku. Posbíral rovněž tři tituly, když vedle Australian Open vyhrál i na Melbourne Summer Setu a v Acapulcu.