Antuková sezona v ohrožení! Nadal vynechá minimálně měsíc kvůli únavové zlomenině

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal, jenž se rozhodl vynechat turnaj v Miami a po finále v Indian Wells se vypravil domů, zveřejnil na svém Twitteru šokující oznámení. Při vyšetření ve Španělsku lékaři v jeho těle objevili prasklé žebro. Vítěz letošního Australian Open si tak musí vzít nedobrovolnou pauzu od tenisu.

Konečně se Nadal dal zdravotně do kupy a i přes pokročilý věk začal na kurtech dominovat. Vyhrál dvacet zápasů v řadě a posbíral tituly na Melbourne Summer Setu, Australian Open a v Acapulcu. První porážku v sezoně utrpěl až ve finále turnaje Masters v Indian Wells, kde nestačil na Taylora Fritze.

A jak se zdá, jeho finálový výkon nejspíš byl ovlivněný skrytým zraněním, o kterém původně neměl ani tušení. To ostatně přiznal i na Twitteru: „Hned po návratu do Španělska jsem šel navštívit svůj lékařský tým, aby bylo provedeno vyšetření po finále v Indian Wells, ve kterém se mi nehrálo komfortně.“

Vyšetření však nedopadlo dobře...

„Jak se ukázalo, mám únavovou zlomeninu v jednom z mých žeber a budu mimo čtyři až šest týdnů,“ přiznal. „To není dobrá zpráva a nečekal jsem to. Jsem z toho zdevastovaný a smutný, protože od začátku sezony jsem si to užíval a do velmi důležité části roku jsem se dostal s velmi dobrými pocity i výsledky.“

Únavová zlomenina žeber vzniká oproti standardním úrazovým zlomeninám především dlouhodobým mechanickým namáháním, při kterém je kostní tkáň neschopná se opravit. U tenisu, při kterém je pohyb horních končetin základem, se nejedná o nijak raritní zranění.

Pětatřicetiletý Španěl kvůli prasklému žebru určitě zmešká začátek oblíbené antukové části sezony. Vynechat bude muset nejen Masters v Monte Carlu, ale také domácí podnik v Barceloně, který startuje 18. dubna. V ohrožení jsou i další květnové turnaje Masters v Madridu a Římě. Pokud léčba zlomeniny půjde přesně podle plánu, pak by naopak neměl scházet na Roland Garros, které startuje 22. května.

„Ale co už, vždycky jsem měl v sobě toho bojovného a vše překonávajícího ducha. Budu trpělivý a budu tvrdě pracovat na svém uzdravení,“ dodal Nadal.