Monte Carlo rozlosováno! Ve čtvrtfinále může dojít na atraktivní duel Djokoviče s Alcarazem

- Petr Sumbal

Je tady třetí turnaj kategorie ATP Masters 1000 letošní sezóny! Tenisový kalendář se překlápí do své další části, po australských a amerických turnajích, hraných převážně na betonech, se nejlepší hráči světa letos poprvé sejdou na evropském kontinentu, konkrétně na antukovém turnaji v monackém Monte Carlu. Chybět zde sice budou nejlepší tenista letošního roku Rafael Nadal či světová dvojka Daniil Medveděv, obrovským lákadlem však může být potenciální čtvrtfinálový souboj mezi Novakem Djokovičem a Carlosem Alcarazem.

Světová jednička Novak Djokovič odehraje na antuce v Monte Carlu teprve druhý turnaj tohoto roku. Ten první mu nevyšel, v Dubaji se stal už ve čtvrtfinále velmi překvapivě obětí českého tenisty Jiřího Veselého. Od té doby Djokovič znovu více než měsíc absentoval, aby se nyní vrátil na místo, kde se mu v minulosti dařilo. Srb dokázal podnik v Monte Carlu dvakrát ovládnout (2013, 2015) a celkem čtyřikrát zde byl ve finále.

V prvním kole má Djokovič, jakožto nasazená jednička, volný los. Poté ho bude čekat vítěz nedělního zápasu mezi Španělem Alejandrem Davidovichem Fokinou (45.) a Američanem Marcosem Gironem (53.). V osmifinále se rýsuje Djokovičův souboj s nasazenou čtrnáctkou Robertem Bautistou Agutem (19.) ze Španělska.

Ještě mnohem atraktivnější utkání se nabízí pro případné čtvrtfinále. A pokud by na něj došlo, jednalo by se o splněné přání mnohých tenisových fanoušků. Djokovičovi by se totiž mohl do cesty postavit Carlos Alcaraz (11.), pokud také on zvládne vítězně svá úvodní kola.

Osmnáctiletý Španěl platí za největší talent nastupující generace mladých tenistů a v úvodu letošní sezóny této pověsti více než dostál. V žebříčku Race To Turin, který zohledňuje pouze body získané v roce 2022, je dokonce na druhém místě za krajanem Rafaelem Nadalem.

Alcarazova zápasová bilance v letošním roce zní osmnáct vítězství a pouhé dvě porážky. Jednu musel skousnout ve třetím kole Australian Open (v pěti setech od Mattea Berrettiniho), tu druhou ve třech setech od svého idolu Nadala v semifinále v Indian Wells.

Na posledním turnaji v Miami zažil Alcaraz zatím největší úspěch své teprve začínající kariéry, když tento prestižní turnaj suverénně ovládl. Na cestě za titulem ztratil v šesti zápasech všehovšudy jeden set.

S většinou tenistů z nejužší světové špičky se už Alcaraz utkal. S Nadalem hrál dvakrát a obě utkání prohrál, stejnou bilanci má také s Alexanderem Zverevem (3.). S Daniilem Medveděvem (2.) jediný vzájemný zápas prohrál, se Stefanosem Tsitsipasem (5.) naopak vede ve vzájemné bilanci 2:0, stejně jako s Casperem Ruudem (7.). Proti Berrettinimu (6.) Alcaraz uspěl ve dvou ze tří dosavadních soubojů.

V pomyslném tenisovém životopisu ještě mladé španělské hvězdě chybí střetnutí s legendárním Rogerem Federerem, k němuž ovšem kvůli aktuální absenci Švýcara na okruhu v nejbližší době ještě nedojde.

A pak je tu právě Novak Djokovič, jakožto další legenda, se kterou se Alcaraz ještě nikdy neutkal. To už však za pár dní nemusí platit!

Je otázkou, kdo by byl vlastně v tomto atraktivním souboji dvou rozdílných generací favoritem. Byla by to aktuální světová jednička, které ovšem žalostně chybí zápasová praxe? Anebo spíše v životní formě hrající Alcaraz, který navíc může těžit z toho, že by se v Monte Carlu hrálo na jeho nejoblíbenějším povrchu, kterým je antuka?