Alcaraz si podmanil Miami jako nejmladší vítěz v historii. Nemám slov, přiznal

- Filip Lefenda

Turnaj ATP Masters 1000 v Miami má zbrusu nového a zároveň nejmladšího vítěze ve své 37 let dlouhé historii. Stal se jím teprve osmnáctiletý Carlos Alcaraz, jenž v nedělním finále porazil 7:5 a 6:4 Caspera Ruuda z Norska.

Alcaraz se stal na jihovýchodě Floridy vůbec prvním španělským tenistou, který kdy turnaj ovládl. Do souboje s o pět let starším Ruudem přitom nevstoupil vůbec dobře, když ztratil hned svůj první gem na podání a rychle prohrával 0:3, resp. 1:4.

V sedmém gemu ovšem dokázal úřadující vítěz juniorského Turnaje mistrů manko brejku zlikvidovat. Za stavu 5:5 pak Alcaraz připravil protivníka o servis podruhé a dokonal obrat v setu na konečných 7:5.

Pohodu z koncovky prvního dějství si přenesl talentovaný teenager i do začátku druhé sady. Po dvou bleskových brejcích vedl Alcaraz 3:0. Ruud následně rebrejkem snížil na 3:1, ve zbytku duelu už ale uhrál na příjmu pouhé dva fiftýny.

„Nemám slov na to, abych teď popsal, jak se cítím,“ přiznal Alcaraz po hodinu a 52 minut rodícím se triumfu. „Vyhrát svůj první turnaj kategorie Masters 1000 zde v Miami je opravdu výjimečné. Mám kolem sebe skvělý tým i rodinu. Jsem opravdu šťastný,“ radoval se Španěl po zisku celkově čtvrtého titulu. Rekordní tabulky přepisoval už v únoru v Riu de Janeiro, kde se stal pro změnu nejmladším vítězem podniku ATP 500.

„Věděl jsem, že Casper hraje neuvěřitelně. Má opravdu výborný forhend. Snažil jsem se mu proto hrát hlavně do bekhendu a chtěl jsem neustále útočit. Mým cílem bylo nenechat ho diktovat tempo hry. Střídání forhendů a bekhendů po čarách pro mě bylo klíčem k vítězství,“ rozpovídal se o své taktice.

Alcaraz se stal měsíc před svými devatenáctými narozeninami třetím nejmladším vítězem některého z turnajů ATP 1000. V mladším věku dokázali na této úrovni triumfovat pouze krajan Rafael Nadal a Američan Michael Chang.

V pondělním vydání žebříčku ATP se Alcaraz posunul o pět pozic na 11. příčku. Nové maximum slaví rovněž poražený finalista Ruud, jenž si polepšil o jedno místo na sedmou pozici.

Miami Open presented by Itaú (USA, 9 554 920 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Carlos Alcaraz (ESP, 16.) – Casper Ruud (NOR, 8.) 7:5, 6:4