Vítězná premiéra v kvalifikaci Masters! Lehečka čelil vyřazení, souboj prvního kola dokázal otočit

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka zvládl náročný duel v úvodním kole kvalifikace Masters v Monte Carlu a povedlo se mu projít do souboje o hlavní soutěž. V souboji s Henrim Laaksonenem otočil nepříznivý vývoj skóre a zvítězil 6:7(0), 6:4, 6:2. Ve finále kvalifikace se utká s Benjaminem Bonzim.

Lehečka měl výborný vstup do utkání, Laaksonenovi prorazil podání ve čtvrté hře a postupně se dostal až do vedení 5:2, přičemž v osmé hře měl setbol. Na returnu se mu jej ale nepovedlo proměnit a odstartovalo se tím zmrtvýchvstání švýcarského hráče.

Laaksonen zvládl srovnat stav prvního setu, dovést úvodní dějství do tiebreaku a v něm deklasovat českého tenistu 7:0! Lehečka se po ztrátě první sady dostal do velkých obtíží a dokonce čelil hrozbě vyřazení, když prohrával 0:1 na sety a 2:4 ve druhém setu.

Dvacetiletý Čech ovšem zbraně nesložil a předvedl velkolepý obrat při své premiéře v kvalifikaci turnaje ATP 1000. V koncovce druhého setu totiž získal čtyři gemy v řadě a srovnal stav zápasu na 1:1. Rozhodnout tak musel třetí set.

Lehečka v závěrečném dějství utkání dokázal odvrátit všechny tři brejkboly, které si Laaksonen vypracoval a naopak se na returnu dvakrát prosadil. V osmé hře pak proměnil v pořadí třetí mečbol a prošel do finále kvalifikace, ve které si zahraje v neděli s kvalifikační jedničkou Benjaminem Bonzim. Aktuálně 61. hráč světa porazil dvakrát 6:3 Itala Stefana Travagliu.

Pro Lehečku se jedná o důležité vítězství. Přerušil jím sérii tří porážek v řadě, když prohrál ve čtvrtfinále na challengeru v Santiagu a následně vypadl v prvních kolech v Marbelle i Marrákeši.

Semifinalista letošního turnaje ATP v Rotterdamu a úspěšný kvalifikant Australian Open si za postup do finále kvalifikace v Monte Carlu připíše na konto 16 bodů do žebříčku ATP. V případě úspěšného postupu do hlavní soutěže by získal 25 bodů a pojistil svou pozici v první světové stovce.