Denní menu, 8.4.2022: Kolář je poprvé v sezoně v semifinále! Hradecká postupuje v Charlestonu

- Redakce

Lucie Hradecká a Indka Sania Mirzaová během pátečního programu uspěly v odloženém čtvrtfinále čtyřhry na antukovém turnaji v Charlestonu. Jonáš Forejtek (v Murcii) a Lukáš Rosol (v Oeiras) dohráli na antukových challengerech shodně ve čtvrtfinále. Místenku v challengerovém semifinále naopak poprvé v sezoně vybojoval Zdeněk Kolář (v Oeiras). Kolář poté postoupil spolu s Adamem Pavláskem do finále čtyřhry. Martin Krumich neúspěšně usiloval o postup do semifinále antukového podniku ITF v turecké Antalyi.

Češi v akci

Hradecká prošla do semifinále v Charlestonu
Lucie Hradecká a Sania Mirzaová zvládly čtvrtfinálové utkání na turnaji WTA v americkém Charlestonu. Česko-indická dvojice otočila skóre zápasu proti Guarachiové a Pegulaové, se kterými sice prohrála úvodní sadu, ale nakonec se raduje z postupu do semifinále po vítězství 3:6, 6:3, 10:6.

Kolář zvládl dramatickou koncovku, prošel do semifinále
Zdeněk Kolář (150.) na turnaji ATP Challenger Tour v portugalském Oeiras zvládl nervydrásající koncovku čtvrtfinálového utkání s Dimitarem Kuzmanovem (208.), kterého porazil 6:1, 0:6, 7:6(6).

Český tenista v rozhodujícím setu dokázal odskočit do vedení 5:3, ale duel se mu nepovedlo doservírovat. Rozhodnout musel až tiebreak, v němž si vybudoval postupně vedení 6:4 a měl na kontě dva mečboly. Kuzmanov však i v tuto chvíli porážku odvrátil a srovnal na 6:6. V dramatické koncovce se však přeci jen štěstí usmálo na Koláře, jenž vybojoval další dva míčky a utkání tím zakončil.

Pro českého hráče se jedná o postup do prvního semifinále v této sezoně. V něm si zahraje s Gastaem Eliasem (173.).

Rosol nestačil ve čtvrtfinále na Kovalíka
Česko-slovenský souboj ve čtvrtfinále antukového challengeru v Oeiras zvládl lépe Jozef Kovalík (181.), který udolal Lukáše Rosola (273.) po hodině a půl hry 7:6(6) a 6:2.

Do zápasu přitom vstoupil lépe šestatřicetiletý Rosol, vedení 3:1 v první sadě ale nevyužil. Posléze v tiebreaku ještě dohnal manko 4:6 a srovnal na 6:6, následující dva fiftýny však ukořistil devětadvacetiletý Kovalík. Druhé dějství už si slovenský reprezentant pohlídal, když uspěl na returnu v šesté a závěrečné osmé hře.

Rosol si díky solidnímu turnajovému výsledku polepší v žebříčku přibližně o deset míst.

Forejtek prohrál bitvu s Gachovem
Jonáš Forejtek (307.) nezvládl na antukovém challengeru v Murcii dvouapůlhodinový maraton s Ivanem Gachovem (465.) a vypadl po výsledku 6:7(5), 6:4 a 5:7 ve čtvrtfinále.

Jednadvacetiletý Čech platil v utkání za obrovského favorita, aktivně hrající Rus měl ale v pátek jeden ze svých lepších dnů a prezentoval se na centrálním kurtu fantastickým výkonem. Po vyrovnaném prvním setu získal Forejtek ten druhý v koncovce a do třetího vstoupil rychlým brejkem. V tu chvíli se zdálo, že se pomyslné misky vah definitivně překlopily na stranu rodáka z Plzně. Pak ale držitel divoké karty dvěma brejky otočil na 2:5. Forejtek nesložil zbraně a dotáhl se na 5:5, za stavu 5:6 však ztratil servis.

Český reprezentant vybojoval na španělské antuce 16 bodů do žebříčku ATP, v novém vydání by se měl posunout přibližně na 290. místo (jeho dosavadním maximem je 293. příčka).

Krumich uhrál ve čtvrtfinále jen tři gemy
Martin Krumich (632.) se rozloučil s antukovým turnajem ITF v turecké Antalyi ve čtvrtfinále. Devatenáctiletý Čech v něm podlehl o rok mladšímu Hamadu Medjedovičovi (548.) ze Srbska po setech 2:6 a 1:6. Turnajové sedmičce stačilo na postup do semifinále pouhých 66 minut.

ATP/WTA

Credit One Charleston Open (ženy, USA, 888 636 USD, zelená antuka)
Čtvrtfinále čtyřhry
Guarachiová (CHI), Pegulaová (USA) – HRADECKÁ, Mirzaová (IND) 6:3, 3:6, 6:10

Challenger Tour

Costa Cálida Región de Murcia (muži, ESP, 45 730 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
JONÁŠ FOREJTEK (307.) – Ivan Gachov (465.) 6:7(5), 6:4, 5:7

Oeiras Challenger 2 (muži, POR, 45 730 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
LUKÁŠ ROSOL (273.) – Jozef Kovalík (SVK, 181.) 6:7(6), 2:6
Dimitar Kuzmanov (BUL, 208.) – ZDENĚK KOLÁŘ (150.) 1:6, 6:0, 6:7(6)

Semifinále čtyřhry
KOLÁŘ, PAVLÁSEK – Bortolotti (ITA), Kadhe (IND) 6:2, 7:5

ITF World Tennis Tour

Antalya Series (muži, TUR, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Hamad Medjedovič (SRB, 548.) – MARTIN KRUMICH (632.) 6:2, 6:1