Berdych i jeho Royals vstoupili do IPTL vítězně, Aces deklasovali Warriors

- Jan Vojkůvka

Třetí ročník International Premier Tennis League, asijské exhibiční ligy, v pátek odstartoval v japonské Saitamě, kde se v úvodních zápasech představil i Tomáš Berdych, jenž dopomohl svým UAE Royals k zisku prvního vítězství. Ještě výraznější bylo vítězství týmu Indian Aces, kteří si poradili s domácími Warriors.

Největší hvězdy - Kei Nišikori, Roger Federer a Serena Williamsová - sice dostaly v pátečních úvodních duelech volno, to však neplatilo pro další velkou hvězdu ligy a účastníka všech třech ročníků soutěže, Tomáše Berdycha, který v barvách UAE Royals v mužské dvouhře přehrál Australana Nicka Kyrgiose 6:4.

Svým vítězstvím se podílel na celkové výhře Royals 29:19, když Singapore Slammers slavili úspěch pouze ve smíšené čtyřhře, v níž Marcelo Melo s Kiki Bertensovou porazili Daniela Nestora a Martinu Hingisovou. Naopak v ženské dvouhře slavila Hingisová nečekaně hladké vítězství 6:1.

Pikantností ve výběru UAE Royals je přítomnost Berdychova superkouče Gorana Ivaniševiče, který v utkání legend porazil Němce Schüttlera 6:3 a tak Tomáš i jeho trenér Goran slavili během prvního dne dvě výhry.

V druhém utkání si spolu zahráli Japan Warriors, jejichž největší hvězda Kei Nišikori bude hrát až v sobotu a neděli, proti Indian Aces. A výsledek byl ještě jednoznačnější než v případě výhry Royals. Domácí Warriors nedokázali uhrát ani jednu výhru a s Aces prohráli 17:30.

Výhru indického týmu nastartovala v ženské dvouhře Kirsten Flipkensová, která přehrála 6:2 Japonku Naraovou, na což navázala legenda Mark Phillippoussis vítězstvím nad Maratem Safinem i Feliciano Lopez, který v nejvyrovnanějším duelu přehrál svého krajana Fernanda Verdasca až v tiebreaku. Indian Aces ovládli i oba debly.

Výsledky
UAE Royals - Singapore Slammers 29:19
Tomáš Berdych - Nick Kyrgios 6:4
Goran Ivaniševič - Rainer Schüttler 6:3
Martina Hingisová - Kiki Bertensová 6:1
Nestor, Cuevas - Melo, Baghdatis 6:3
Nestor, Hingisová - Melo, Bertensová 5:8

Japan Warriors - Indian Aces 17:30
Fernando Verdasco - Feliciano Lopez 5:6 (2)
Marat Safin - Mark Philippoussis 3:6
Kurumi Naraová - Kirsten Flipkensová 2:6
Verdasco, Rojer - Dodiq, Lopez 2:6
Jankovičová, Rojer - Mirzaová, Bopanna 5:6 (5)