Poslední show se blíží. Tsonga oznámil, že se letos rozloučí s tenisovou kariérou

- Marek Bartošík

Dlouho patřil do užší světové špičky a naháněl nejlepší tenisty historie. Letos se francouzský šoumen Jo-Wilfried Tsonga objeví na profesionálním okruhu naposledy, rozlučku plánuje na grandslamovém Roland Garros (od 22. května). „Kariéru chci zakončit na kurtu, jako tenista Jo-Wilfried Tsonga. Bude to skvělé,“ uvedl šestatřicetiletý Francouz, jenž se v poslední době potýkal se zdravotními obtížemi.

Společně s Tomášem Berdychem a Stanem Wawrinkou je Jo-Wilfried Tsonga jedním z pouhých tří tenistů, kteří dokázali na grandslamovém turnaji porazit všechny členy Velké čtyřky, tedy Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho.

Populární francouzský bombarďák uměl své slavnější kolegy na kurtu pořádně prohánět, památná je především jeho výhra ze čtvrtfinále Wimbledonu 2011, kdy otočil z 0:2 na sety proti Federerovi. V semifinále Australian Open 2008 zdemoloval favorizovaného Nadala, když ztratil pouhých sedm gemů! Až v napínavém finále ho zastavil Djokovič.

Na Masters v Torontu v sezóně 2014 předvedl snovou jízdu za titulem, která neměla daleko k označení „sportovní zázrak“. Tsonga počínaje třetím kolem (osmifinále) skolil Novaka Djokoviče, Andyho Murrayho, Grigora Dimitrova i Rogera Federera a vysloužil si svůj druhý titul z „tisícovky“ (první oslavil v halové Paříži roku 2008).

Tsonga byl silný především na domácí půdě, vždyť ve Francii získal hned deset ze svých osmnácti titulů na okruhu ATP. Na Roland Garros byl opakovaně velkou nadějí francouzských fanoušků, jeho nejlepším výkonem jsou semifinále z let 2013 a 2015.

„Roland Garros je turnaj, který nejlépe reprezentuje všechno, co jsem ve své kariéře vykonal. Bude to už moje patnácté French Open. Kariéru chci zakončit na kurtu, jako tenista Jo-Wilfried Tsonga. Bude to skvělé,“ zmínil bývalý pátý hráč žebříčku ATP, jenž má ve sbírce i daviscupový vavřín za rok 2017.

Poslední plnohodnotnou sezónu absolvoval rodák z Le Mans v roce 2019, kdy ještě vybojoval triumfy v Montpellieru a Metách. Od začátku ročníku 2020 ale odehrál kvůli zraněním pouze dvacet zápasů s negativní bilancí 4:16.