Dočká se letos mužský tenis velké senzace? Jsem připraven, hlásí Alcaraz směrem ke grandslamům

- Jan Vojkůvka

Fantastické výkony teprve osmnáctiletého Carlose Alcaraze budí nejen velký respekt, ale také jej řadí do širšího okruhu favoritů na největších turnajích světa. A to včetně těch grandslamových! Není tak divu, že španělský deník Marca se mladé hvězdy právě na možný úspěch na grandslamu v probíhající sezoně zeptal... „Jsem na to připraven!“ zaznělo z úst mladé hvězdy.

Nesrovnávejte ho s Nadalem, krotil už v roce 2019 vášně kolem Alcaraze jeho krajan Nicolas Almagro. O rok později předpověděl Juan Carlos Ferrero, že jeho svěřenec bude v roce 2021 členem elitní padesátky. A jaká je dnes situace?

Srovnání s Rafaelem Nadalem sice není úplně na místě, ale jisté je, že španělský tenis má v Alcarazovi fantastického nástupce superhvězdného Rafy. Co se žebříčku týče, do vysněné elitní padesátky se Alcaraz skutečně loni vyhoupl, a to po čtvrtfinále na US Open. Přesně jak jeho trenér Ferrero předpověděl.

A letos mladý Španěl své výkony ještě zlepšuje! Byť je mu teprve 18, tak po loňském triumfu v Umagu se mu povedlo letos vyhrát kvalitně obsazený antukový turnaj v Riu a po semifinále v Indian Wells ovládl i poprvé turnaj Masters, když slavil triumf v Miami. Výsledkem je posun na 11. místo světa a pozice v širší světové špičce.

S tím přichází i chvíle, kdy by se Alcaraz mohl výrazně prosadit i na některém grandslamovém turnaji. A vlastně... Proč ne hned letos?

„řekl bych, že ano, jsem na to připravený,“ řekl v rozhovoru pro deník Marca. „Mám sebedůvěru, úroveň hry i fyzické a psychické schopnosti k vítězství. Možná, že nevyhraju Roland Garros, ale cítím, že jsem připravený, abych letos nějaký grandslam vyhrál,“ uvedl sebevědomě.

„Nebojím se to říct,“ upozornil, že pro úspěch hodlá obětovat všechno. A to i přes fakt, že cesta k titulu na takovém turnaji je extrémně náročná. „Vím, že na okruhu jsou skvělí hráči. Jsou tu Nadal, Medveděv, Tsitsipas, Zverev, Djokovič,“ vyjmenovával.

„Ale cítím se být připravený jeden vyhrát. I když nikdy nevíte, kdy to může přijít, a to stejné je s pozicí světové jedničky,“ přemítal. „Doufám ale, že se to povede co nejdříve,“ dodala španělská hvězda, která by během antukové části sezony ráda pronikla do elitní světové desítky a další milníky začala záhy na své konto přidávat.