Příští rok bude v elitní padesátce, tvrdí bývalá světová jednička o sedmnáctiletém úkazu

- Jan Vojkůvka

Že má před sebou zářnou budoucnost, o tom se už hovoří několik let. Bývalá světová jednička Juan Carlos Ferrero však předpovídá, že jeho svěřenec Carlos Alcaraz, kterému je teprve sedmnáct let, bude už v příští sezoně patřit do širší světové špičky. Už v roce 2021 by měl být členem elitní padesátky.

Sedmnáctiletý Alcaraz se pod vedením vítěze Roland Garros z roku 2003 velmi činí. V uplynulé sezoně získal dva tituly na turnajích ITF a následně velmi překvapil i na ATP Challenger Tour, kde posbíral hned tři trofeje.

Stal se nejmladším tenistou, který vyhrál dva challengery ve dvou týdnech po sobě (Barcelona a Alicante) a druhým nejmladším, kterému se povedlo zvítězit hned na třech challengerech. Pouze Richard Gasquet byl v roce 2003 mladším držitelem tří trofejí z challengerů.

Kromě toho mladý Španěl prožil výtečnou premiéru na turnaji nejvyšší kategorie, když v únoru v Riu na ATP 500 zdolal v úvodním kole svého krajana Alberta Ramose Vinolase po heroické bitvě, jež trvala 217 minut, 7:6(2), 4:6, 7:6(2). Kvality Alcaraze jsou zkrátka nesporné. A moc dobře to ví i jeho trenér Ferrero.

Podle něj je prakticky jisté, že v příští sezoně pronikne do elitní padesátky. „Přesně to je naším cílem a naší touhou. Před novou sezonou velmi tvrdě dřeme, aby mohl konkurovat nejlepším hráčům světa a dosáhnout této mety,“ podotkl Ferrero. „Pokud zůstane stejně hladový jako nyní a budeme schopni normálně po celý rok hrát turnaje, tak Carlos může do TOP 50 proniknout.“

„Carlos je stále docela mladý a má toho hodně co zlepšit. Nyní pracujeme hlavně na jeho kondici a servisu. Už má docela dobré údery a silnou psychiku, takže si docela užívá vypjaté okamžiky ve velkých zápasech. Tlaku čelí dobře,“ vypočítal Ferrero silné stránky mladého Španěla.

Bývalá světová jednička navíc upozorňuje, že si se svým svěřencem slíbili, že se vzájemně nebudou vystavovat přílišnému očekávání tím, že by jej přirovnávali k hvězdným hráčům současnosti či minulosti. I proto podle Ferrera dokáže Alcaraz lépe snášet tlak okolí. Nikdo totiž po něm nechce, aby byl druhým Nadalem, což by mohlo být svazující.

„Je to prostě Carlos Alcaraz. Srovnávání je spíš kontraproduktivní,“ upozornil Ferrero. „Rád hraje agresivně a jak jsem řekl, má velmi silnou psychiku, zároveň se ale musí neustále zlepšovat, a až pak může být srovnáván s nejlepšími hráči světa,“ dodal s tím, že k úspěchu je nutná i pokora a skromnost hráče.

Aktuálně 141. hráč žebříčku oslaví své 18. narozeniny až na začátku května. Povede se mu do té doby proniknout do první světové stovky? Až do srpna příliš bodů neobhajuje, takže šance tu rozhodně jsou. Španělsku zkrátka roste další obrovská hvězda, jen je to potřeba ještě potvrdit výkony na kurtu.