Los daviscupové baráže: Češi budou favority, vyrazí do Izraele

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým se v baráži o účast v kvalifikaci Davis Cupu v roce 2023 utká s Izraelem. Barážové utkání se odehraje v září tohoto roku a Češi budou výraznými favority střetnutí.

Ve čtvrtek se v Londýně uskutečnil los baráže daviscupové kvalifikace pro rok 2023, do které byl nasazen i český tým. Tomu se nepovedlo pokořit v letošní kvalifikaci favorizovanou Argentinu a účast v kvalifikaci pro příští ročník si tak bude muset vybojovat.

Češi, kteří v baráži plní role nasazených trojek, se na základě losu vydají nakonec do Izraele. „Los je přijatelný. Byly tam určitě nepříjemné zápasy se soupeři, se kterými jsme mohli hrát, takže si myslím, že soupeř je určitě přijatelný,“ uvedl kapitán Jaroslav Navrátil. „Na utkání se budeme těšit a máme velkou šanci zůstat v kvalifikaci pro Světovou skupinu.“

Fakt, že český tým bude favoritem zápasu, nejlépe dokládá žebříčkové postavení Izraelců. Jedničkou tohoto celku je Yishai Oliel, kterému patří až 345. místo světa. Veterán Dudi Sela, který v posledních letech sbírá především porážky a letos ukončí kariéru, se nachází na 373. místě. Až na 481. pozici pak figuruje Ben Patael. V deblu je nejlepším Izraelcem na 71. místě světa už takřka pětačtyřicetiletý Jonathan Erlich, přičemž další tenisté figurují až v šesté stovce.

Toho si je vědom i Navrátil. „Dva kluky máme do stovky, další kluci jsou těsně za stovkou, takže určitě pojedeme v rolích favoritů. Žádný soupeř se ale určitě nesmí podcenit,“ upozornil. „Nejdůležitější bude, aby v září byli všichni kluci zdraví.“

Jak by mohl vypadat výběr českého kapitána, který do Argentiny vyrazil s mladíky? Rozhodně se nebrání ani návratu zkušeného Jiřího Veselého. „Rodí se nám mladý tým, ale pořád počítám, že se do týmu vrátí Jirka Veselý, obzvlášť, kdyby se ten zápas hrál na betonu,“ podotkl Navrátil předběžně k možnému složení týmu.

„Důležité je, aby ti nejlepší zůstali ve stovce a další se k ní přiblížili,“ uvedl a připomněl dobré výsledky nejen Jiřího Veselého, Jiřího Lehečky a Tomáše Macháče, ale také Víta Kopřivy, Dalibora Svrčiny či Jonáše Forejtka, který se probojoval do svého druhého challengerového semifinále v kariéře.

Češi se naposledy utkali s Izraelci v dubnu 2018 v rámci euro-africké zóny, kdy je v Ostravě porazili 3:1, přičemž rozhodnuto bylo už po třech zápasech. Ve dvouhrách tehdy zvítězili Jiří Veselý a Adam Pavlásek, kteří posléze uspěli i ve čtyřhře.

Své soupeře se dozvěděli i slovenští tenisté, které v září čeká domácí souboj s Rumunskem.

Los daviscupové baráže
Rakousko (1) – Pákistán
Kolumbie (2) – Turecko
Izrael – Česko (3)
Uzbekistán – Japonsko (4)
Ekvádor (5) – Švýcarsko
Peru – Chile (6)
Portugalsko – Brazílie (7)
Norsko – Indie (8)
Maďarsko (9) – Ukrajina
Slovensko (10) – Rumunsko
Finsko (11) – Nový Zéland
Bosna a Hercegovina (12) – Mexiko