Nejlepší challenger v historii? Turnaj v Marbelle láká na hvězdná jména

- Michal Hladký

Za takové obsazení by se nemusely stydět ani turnaje o poznání vyšší kategorie. Na challenger do španělské Marbelly, který disponuje dotací 134 920 amerických dolarů, se sjede opravdová tenisová smetánka. A to včetně Dominica Thiema či Stana Wawrinky.

Když se AnyTech365 Andalucia Open konalo vloni, byl nasazenou jedničkou domácí Roberto Carballes Baena, tehdy 96. tenista světového žebříčku. Letos bude „až“ čtyřkou, a to přesto, že se za tu dobu posunul o 17 míst.

Největší hvězdou challengeru ve španělské Marbelle bude jednoznačně Dominic Thiem, současný 50. tenista světového rankingu, vítěz US Open (2020) a finalista French Open (2018, 2019) či Australian Open (2020). Rakušan se na kurty vrací po zranění, které mu nedovolilo hrát dlouhých devět měsíců.

„Chci se dostat do kontaktu se soutěžním tempem a věřím, že tohle je správná cesta, jak začít. Vím, že bude nějakou chvíli trvat, než se dostanu zpátky mezi světovou špičku. Ale jsem připraven tvrdě pracovat,“ napsal Thiem v oficiálním prohlášení.

Tím to ale nekončí, pořadatelé turnaje vytáhly z rukávu ještě několik dalších es. Po více než roce se na okruhu představí hvězdný Stan Wawrinka. Švýcarskému držiteli titulů z Australian Open (2014), French Open (2015) a US Open (2016) momentálně náleží v žebříčku ATP 232. příčka.

Dalšími hráči, kteří jednoznačně stojí za zmínku, jsou Slovák Alex Molčan (65.), Španěl Pablo Andujar (67.) nebo obrovský talent dánského tenisu Holger Rune (88.). Na domácí půdě se představí i legendární Fernando Verdasco (123.), osmatřicetiletý veterán, jehož žebříčkovým maximem je 7. místo z roku 2009.

Chybět nebudou ani nejlepší čeští tenisté současnosti, Jiří Veselý (77.) a Jiří Lehečka (98.). První zmíněný se podniku v jižním Španělsku zúčastnil už před třemi lety, kdy jeho cesta skončila ve čtvrtfinále.  

Minulý ročník AnyTech365 Andalucia Open ovládl Gianluca Mager, toho ovšem tentokrát v akci neuvidíme. Jediný tenista, který v minulosti dokázal v Marbelle triumfovat a ukáže se fanouškům i letos, je už zmíněný Pablo Andujar (2019).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dominic Thiem (@domithiem)