Kouzelník Federer? Za dva roky odehrál jen pět turnajů, přesto si opět polepšil v žebříčku

- Marek Bartošík

Že si profesionální tenista vylepšil třikrát během měsíce svou pozici v žebříčku ATP? Na tom by nebylo nic podivného, pokud by oním jedincem nebyl Roger Federer. Legendární Švýcar totiž odehrál od února 2020 pouze pět turnajů, na nichž navíc nedosáhl nijak oslnivých výsledků. Přesto se mezi 21. únorem a 21. březnem opakovaně dočkal mírných vzestupů světovým pořadím!

Po letošním Australian Open se sice absentující Roger Federer propadl ze 17. na 30. místo žebříčku, od druhé poloviny února se ale začal poněkud překvapivě (a bizarně) posouvat rankingem směrem vzhůru.

Čtyřicetiletý Federer se nejprve objevil 21. února na 29. místě, o týden později byl už sedmadvacátý. A po Masters v Indian Wells je nově světovou šestadvacítkou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tennis Memes (@atpwtamemes)

Švýcar přitom loni startoval jen na pěti akcích (Dauhá, Ženeva, Roland Garros, Halle, Wimbledon), na nichž získal celkem 630 bodů. Nicméně aktuálně jich má na kontě 1620, jelikož (dočasně) složitý systém žebříčku ATP počítá i s polovinou bodů z některých turnajů za rok 2019!

Federer konkrétně stále drží 600 bodů za finále Wimbledonu, 500 bodů za titul z Miami, 90 bodů za čtvrtfinále v Madridu a 250 bodů za trofej z Halle. Tyto tři roky staré výsledky doplňuje v jeho skóre ještě 180 bodů za loňské osmifinále Roland Garros.

A jak je možné, že si v posledních verzích žebříčku navzdory dlouhodobé absenci kvůli zranění kolene polepšil? Federera sice po Indian Wells předskočil Francouz Gaël Monfils (28. → 24.), na druhou stranu si ale pohoršili Rus Aslan Karacev (22. → 32.) a Chilan Cristian Garín (25. → 30.).

Federerův vzestup mimochodem nebude mít dlouhého trvání. Už v dalším vydání rankingu, tedy 4. dubna, odečte zbývajících 500 bodů za Miami Open 2019 a propadne se přibližně na 45. místo.

Na kterém turnaji se dvacetinásobný grandslamový šampion vrátí na kurty, zatím není jasné. Sám Federer nedávno s velkým předstihem potvrdil, že nestihne travnatý Wimbledon (od 27. června). „Svůj návrat plánuji na konec léta či začátek podzimu,“ prozradil v rozhovoru pro švýcarskou televizi SRF.