Federer přiblížil termín svého návratu. Milovaný Wimbledon nestihne

- Petr Sumbal

V pondělí 7. března to bude přesně na den osm měsíců, kdy Roger Federer v soutěžním zápase naposledy udeřil raketou do tenisáku. Bylo to na Wimbledonu, nejoblíbenějším grandslamu švýcarské legendy. Nyní je už definitivně jasné, že letos Federera na slavné londýnské trávě neuvidíme. „Svůj návrat plánuji na konec léta či začátek podzimu,“ prozradil v rozhovoru pro švýcarskou televizi SRF.

Po delší době jsme se opět dočkali nových informací ohledně plánovaného návratu dvacetinásobného grandslamového šampiona. V sobotu se Federer vydal podívat na závod Světového poháru v alpském lyžování ve švýcarském Lenzerheide a právě při této příležitosti prozradil, kdy plánuje podniknout svůj dlouho očekávaný návrat na kurty.

„Ještě to nějakou dobu určitě potrvá. Plánuji se vrátit někdy na konci léta nebo začátkem podzimu,“ řekl Federer v krátkém rozhovoru pro televizi SRF. A vlastně tak jen potvrdil nedávná slova svého kouče Severina Lüthiho, jenž mluvil o tom, že Wimbledon, turnaj, který ve své kariéře hned osmkrát ovládl, Federer určitě nestihne.

Švýcar absentuje kvůli třetí operaci kolene během osmnácti měsíců, kterou podstoupil loni v srpnu. Od začátku bylo jasné, že návrat do akce nebude jednoduchý, ale čtyřicetiletý tenista se rozhodně nevzdává. „Koleno je v pořádku. Byl jsem ale dva měsíce o berlích, takže začínám v podstatě od nuly. Podstoupit operaci bylo ale určitě správným rozhodnutím. Koleno nebylo po loňském Wimbledonu v pořádku, takže nebyla jiná možnost.“

Z Federerových slov nicméně vyplývá, že by mohl teoreticky stihnout alespoň poslední grandslam sezony, jímž bude US Open, které začíná 29. srpna. Také v historii tohoto turnaje zanechal Švýcar velmi výraznou stopu, dokázal ho vyhrát hned pětkrát během let 2004 až 2009. Následně má Federer v plánu účast na Laver Cupu, jenže se odehraje od 23. do 25. září v Londýně.

„Momentálně mám před sebou tři fáze, kterými si musím projít. Nejprve musím zvládnout rehabilitaci, postavit se zpátky na nohy. Poté se budu učit chodit, a nakonec přijdou tenisové věci,“ prozradil Federer detaily své rekonvalescence. „Teď se teprve dostávám do fáze, kdy můžu začít uvažovat o návratu. Poslední magnetická rezonance před pár týdny vypadala velmi dobře, což mě naplňuje optimismem.“

Kromě rozhovoru s médii si však švýcarský tenista hlavně užíval závod v alpském lyžování. Televizní kamery zachytily mimo jiné jeho rozhovor s lyžařskou hvězdou Mikaelou Shiffrinovou, se kterou ho pojí přátelský vztah z minulosti. Američanka mu udělala radost svým druhým místem v SuperG. Krátkou promluvou s bývalou tenisovou světovou jedničkou se pochlubila také česká lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.