Antuková sezona se blíží. Kolik bodů budou obhajovat největší hvězdy ATP?

- Jan Vojkůvka

Nezadržitelně se blíží populární antuková část sezony, která nabídne několik vrcholů probíhajícího ročníku. Vedle grandslamového Roland Garros to budou i tři turnaje Masters v Monte Carlu, Madridu a Římě. Vzhledem k tomu, že se po dlouhé době budou odečítat všechny body (nejen za minulou sezonu, ale kvůli covidovým úpravám i za předchozí roky), pořádně to může promíchat žebříčkem ATP. Kolik bodů budou obhajovat největší hvězdy mužského tenisu?

Během antukové části sezony může tenista, který by vyhrál všechny čtyři vrcholné akce, posbírat celkem 5000 bodů do žebříčku ATP. Kromě dvou tisíc za Roland Garros se jedná také o tisíc bodů za každý titul z Masters. Vzhledem k aktuální formě se tak musíme ptát, dokáže Rafael Nadal tohoto ultimátního milníku dosáhnout?

Pokud ano, rozhodně by se mohl stát i světovou jedničkou. Tak jako tak by se však ve světovém žebříčku pohyboval na jedné z předních příček. Ovšem, aby se udržel vysoko na žebříčku, nepotřebuje ani vyhrát všechny velké turnaje. Během antukové části sezony totiž bude obhajovat „jen“ 2860 bodů.

Obhajuje totiž pouze tituly v Římě a Barceloně. K tomu byl ve finále Roland Garros a z Monte Carla i Madridu bude obhajovat jen po 180 bodech.

Mnohem horší výchozí pozici má Novak Djokovič. Muž, který se v pondělí vrátí do čela světového žebříčku, během antukové části sezony bude obhajovat hned 3530 bodů. A pokud se nic nezmění, tak mu bude povoleno získat maximálně 3250 bodů. Aktuálně totiž má jistotu, že bude moci hrát v Monte Carlu, Bělehradě a na Roland Garros. A těžko říct, v jaké bude vůbec formě. Letos totiž směl hrát zatím pouze v Dubaji.

Snadnou úlohu nebude mít ani Řek Stefanos Tsitsipas. Aktuální světová pětka totiž loni vyhrála turnaje v Monte Carlu a Lyonu, dokráčela do finále v Paříži a Barceloně, a celkem bude obhajovat obří porci 3355 bodů.

Další hráči z elitní pětky žebříčku jsou na tom o něco lépe. Alexander Zverev totiž bude obhajovat „pouze“ 2160 bodů za titul v Madridu a semifinále Roland Garros. Na dalších turnajích nepřekročil brány čtvrtfinále a může na nich posbírat hodně cenné body, které se mu pro těžkou obhajobu ve Francii a Španělsku nesmírně hodí.

Světová jednička Daniil Medveděv (v pondělí klesne na pozici světové dvojky) má opticky nejsnadnější pozici. Čeká jej totiž obhajoba pouhých 790 bodů, jenže ruská hvězda nemá antuku zrovna v oblibě. Loni byl sice Medveděv ve čtvrtfinále Roland Garros, ale jinak se na tomto povrchu herně trápil, stejně jako v letech 2020, 2018 a 2017.

Pokud bychom těmto pěti hráčům odepsali všechny obhajované body z období mezi dubnem a červnem, kdy se bude na antuce hrát, světovou jedničkou by byl Medveděv, světovou dvojkou Zverev a trojkou Djokovič.

Rozhodně se tak bude během nadcházejících několika měsíců na co dívat.