Djokovičovy trable nekončí. V ohrožení jsou pro něj další velké turnaje

- Jan Vojkůvka

Jaký bude program Novaka Djokoviče v následujících měsících? Nad tím stále visí velké otazníky. S ohledem na to, že covidová situace se opět začíná mírně zhoršovat, to nevypadá s uvolňováním restrikcí v některých oblastích zrovna pozitivně. To může výrazně ovlivnit i kalendář srbské superhvězdy, která v této sezoně odehrála jen jeden turnaj v Dubaji.

Jediným Djokovičovým výsledkem v probíhající sezoně je čtvrtfinále v Dubaji. Na žádném dalším turnaji totiž nestartoval. Vlastně ani nemohl.

Kvůli absenci očkování a problémům s vízy byl po dramatických chvílích prožitých na detenčním hotelu deportován z Austrálie, následně mu bylo znemožněno startovat v Indian Wells a Miami... A problémy tím rozhodně nekončí.

Byť může Djokovič startovat na Masters v Monte Carlu, zahraje si na domácím podniku v Bělehradě a nakonec bude moci hrát i na grandslamovém Roland Garros, tím jeho jistota zase končí.

Rostoucí případy nákazy covidem totiž hází vidle do snahy mnoha zemí, které chtěly rozvolňovat svá bezpečnostní opatření. Jak to tedy bude s dalšími velkými antukovými turnaji v Madridu a Římě je v současnosti hodně nejisté.

A ani pak nebude mít Djokovič klid. Ve Velké Británii rostou případy s nákazou covidem ke sto tisícům lidí denně a pravděpodobnost, že by se na anglické turnaje či Wimbledon cestovalo bez očkování proti covidu je nepravděpodobné.

Dobrá situace momentálně panuje ve Spojených státech, jenže celá země se drží pravidla o nutnosti podstoupit očkování. Tím je pro Djokoviče v ohrožení účast na US Open i Masters v Cincinnati. A stejně tak by v tuto chvíli nemohl hrát ani v Kanadě.

„Snažíme se nic neuspěchat,“ řekl turnajový ředitel Canadian Open Eugene Lapierre. „Nevíme, jestli se situace zhorší nebo zlepší. Ale pokud by se hrálo dnes, bylo by pro Novaka nemožné, aby se do Kanady dostal a hrál na našem turnaji. Takže zatím čekáme,“ dodal.

To pouze dokládá, v jaké nejistotě v současnosti Djokovič žije. Zatímco někteří namítají, že se jedná o diskriminaci srbské superhvězdy, další upozorňují, že pravidla platí pro všechny, a je jen jeho volbou, že se nechce nechat naočkovat, kvůli čemuž nemůže hrát.

Jisté ale je, že pokud se něco nezmění, čeká Djokoviče velký propad žebříčkem a výrazně se mu vzdálí šance, aby bojoval o grandslamový rekord v počtu získaných trofejí.