Svrčina v Chorvatsku útok na double nedotáhl, vylepší si ale žebříčkové maximum

- Petr Sumbal

Dalibor Svrčina měl našlápnuto ke svému třetímu singlovému titulu v kariéře a prvnímu letošnímu, svou jízdu však do vítězného finiše nedotáhl. Ve finále antukového podniku ITF 25 v chorvatské Rovinji český tenista podlehl Španělovi Javieru Barrancovi Cosanovi po setech dvakrát 1:6. S prázdnou však Svrčina z turnaje neodjíždí, už včera získal titul ve čtyřhře.

Mohl to být dokonalý týden. Dalibor Svrčina včera nejprve zvládl semifinále dvouhry a poté dokázal po boku rakouského spoluhráče Davida Pichlera získat titul ve čtyřhře. Dnes však svou snahu o zisk double, tedy titulu ve dvouhře i ve čtyřhře, do úspěšného konce nedotáhl.

Ve finále se devatenáctiletému českému hráči postavila do cesty turnajová jednička Španěl Javier Berranco Cosano. Bohužel se nejednalo o žádné drama, ale velmi rychlou záležitost v podání Svrčinova soupeře. Berranco Cosano předvedl na chorvatské antuce skvělý výkon a Svrčinu porazil hladce 6:1, 6:1 za pouhých 64 minut.

Svrčina svou cestu do finále singlového turnaje započal vítězstvím v prvním kole nad Petrosem Tsitsipasem, bratrem slavnějšího Stefanose Tsitsipase. Řeckého mladíka Svrčina porazil se ztrátou pouhého jednoho gemu.

Ani v osmifinále se rodák z Ostravy příliš nezdržel, Juhasi Kristijanovi ze Srbska dokonce nemilosrdně nadělil hned dva kanáry. Čtvrtfinále už Svrčinu prověřilo mnohem více, ale ani v souboji s pátým nasazeným Španělem Oriolem Rocou Batallem set neztratil, zvítězil 7:6(6), 7:5. V obou setech sice svěřenec Jana Mašíka na začátku ztratil servis, pokaždé však dokázal sadu otočit ve svůj prospěch.

Do sobotního semifinále proti Turkovi Ergimu Kirkinovi vstoupil Svrčina výborně, první set ovládl 6:2. Druhý set však naopak českému hráči vůbec nevyšel, uhrál v něm jen jeden gem, takže o postupujícím do finále musela rozhodnout až třetí sada. V ní se Svrčina dokázal vrátit k tomu, co mu fungovalo v prvním setu a dokonal v ní své vítězství 6:2, 1:6 a 6:2.

Ve finále pak Svrčinu k titulu nepustil po dominantním představení Barranco Cosano, takže na třetí singlový titul kariéry si bude muset talentovaný český tenista ještě počkat.

I přesto ale nemusí Svrčina odjíždět z turnaje nespokojený. Kromě titulu ve čtyřhře může oslavovat také nové žebříčkové maximum, měl by se posunout o dvacet míst na 271. místo. Oficiální vydání nového žebříčku spatří světlo světa už v pondělí.

Už příští týden se Svrčina zúčastní challengeru v Zadaru, v prvním kole mu los přidělil některého z úspěšných kvalifikantů.

Istarska Riviera, Rovinj (muži, CRO, 25 000 USD, antuka)
Finále
DALIBOR SVRČINA (291.) – Javier Barranco Cosano (ESP, 283.) 1:6, 1:6

Semifinále
DALIBOR SVRČINA (291.) – Ergi Kirkin (TUR, 362.) 6:2, 1:6, 6:2

Čtvrtfinále
DALIBOR SVRČINA (291.) – Oriol Roca Batalla (ESP, 330.) 7:6(6), 7:5

Osmifinále
DALIBOR SVRČINA (291.) – Kristijan Juhas (SRB, 1483.) 6:0, 6:0

1. kolo
DALIBOR SVRČINA (291.) – Petros Tsitsipas (GRE, 805.) 6:1, 6:0