Odhodlaný Monfils pomohl sesadit Medveděva, jedničkou bude znovu Djokovič

- Marek Bartošík

Populární Francouz Gaël Monfils (28.) se postaral na Masters v Indian Wells o velké překvapení, když ve třetím kole skolil úřadující světovou jedničkou Daniila Medveděva po setech 4:6, 6:3 a 6:1. Francouzský šoumen tak postoupil do osmifinále, kde narazí na talentovaného Španěla Carlose Alcaraze (19.). A poražený Medveděv? Toho nahradí příští pondělí na prvním místě žebříčku ATP Novak Djokovič.

Ani míček nemusel odehrát absentující Novak Djokovič na tzv. „pátém grandslamu“ v Indian Wells, přesto se v novém vydání rankingu vrátí na pozici světové jedničky. Rozhodla o tom porážka Daniila Medveděva ve třetím kole zmíněného turnaje, na němž Djokovič nemohl startovat kvůli chybějícímu očkování proti covidu.

Šestadvacetiletý Medveděv se probojoval na pomyslný tenisový trůn 28. února, opustí ho tak po pouhých třech týdnech. V žebříčkovém přepočtu totiž přijde o 250 bodů za loňský triumf v Marseille (a připíše jen 45 bodů za třetí kolo v Indian Wells), naopak srbská hvězda neobhajuje tento týden žádné body.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič bude v pondělí disponovat na čele rankingu minimálním náskokem 55 bodů. Medveděv tak může už na nadcházejícím Masters v Miami (od 23. března), kde jeho konkurent nebude startovat, získat zpátky ztracenou nadvládu ve světovém pořadí. Potřebuje k tomu postoupit alespoň do semifinále.

Jisté zatím je, že dvacetinásobný grandslamový šampion Djokovič zapíše už 362. týden na pozici světové jedničky. Bude se jednat o jeho šestý pobyt na vrcholu žebříčku, přičemž vůbec poprvé se tam srbský tenista propracoval v červenci 2011.