Konec další podivné epizody. Djokovič nakonec nebude hrát Indian Wells ani Miami

- Marek Bartošík

Když se v pavouku dvouhry Masters v Indian Wells objevil na pozici nasazené dvojky Novak Djokovič, mnozí se jeho přítomnosti právem podivili. Vždyť se počítalo s tím, že nenaočkovaný srbský tenista do Spojených států nemůže odcestovat. A Djokovič nakonec bude na dvojici amerických Masters skutečně chybět.

Příběh Novaka Djokoviče a jeho (ne)startů na turnajích kvůli rozhodnutí neočkovat se proti covidu má další pokračování. Na táhnoucí se australskou kauzu navázala po bezmála dvou měsících další, tentokrát „americká“.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič k překvapení řady expertů původně figuroval v pavouku BNP Paribas Open, přestože jeho účast prakticky nepřicházela v úvahu. Až po celém dni čekání, zdali se náhodou neobjeví v kalifornském Indian Wells, však Djokovič a s ním pořadatelé oznámili neúčast aktuální světové dvojky.

„I když jsem se automaticky dostal na startovní listinu BNP Paribas Open a Miami Open, věděl jsem, že tam nejspíš nebudu moci odcestovat. CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, pozn. red.) potvrdilo, že se pravidla nezmění, takže nemůžu hrát ve Spojených státech. Přeji hodně štěstí všem účastníkům těchto skvělých turnajů,“ napsal na svých sociálních sítích Djokovič.

Po vynuceném odhlášení Djokoviče se na jeho místo v pavouku posunul Grigor Dimitrov, který je nyní nasazenou třiatřicítkou. A původní Bulharovu pozici zaujal Portugalec Joao Sousa, tedy šťastný poražený z kvalifikace. Ten by se mimochodem dostal automaticky do hlavní soutěže, pokud by se Srb odhlásil včas.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz tedy bude scházet na obou úvodních Masters sezóny, kde se mu tradičně daří. Zatímco v Indian Wells triumfoval pětkrát, v Miami nasbíral dokonce šest titulů. V obou případech je spolurekordmanem v počtu trofejí (v Indian Wells s Rogerem Federerem, v Miami s Andre Agassim).

Při jeho posledních účastech na zmíněných turnajích v roce 2019 se ale Djokovičovi příliš nevedlo, když vypadl ve třetím kole (Indian Wells) a v osmifinále (Miami). V jeho žebříčkovém výpočtu nyní figuruje z těchto Masters pouze 45 bodů za Miami, které mu odpadnou 4. dubna.