Nikdo se mi ani náznakem neomluvil, zlobí se Kostjuková na Rusy. Volá po jejich vyloučení

- Jan Vojkůvka

Tenis je jedním z mála sportů, který ještě dovoluje ruským (a běloruským) sportovcům soutěžit na oficiálních akcích. Mezinárodní tenisová federace sice vyloučila oba týmy z týmových soutěžích, ITF s ATP a WTA zrušili veškeré turnaje na území obou států a bylo zakázáno hrát turnaje pod ruskými a běloruskými vlajkami, ale podle některých je to málo. Stejně smýšlí i Ukrajinka Marta Kostjuková, která je hodně zklamaná z chování ruských tenistů.

Kostjuková si postěžovala na chování svých soupeřů na turnaji v Indian Wells, kde v úvodním kole porazila Belgičanku s ukrajinskými kořeny Marynu Zanevskou. „Jejich jedinou starostí je, že teď nemohou přeposílat peníze. To je jediné, o čem mluví. Z mého pohledu je to neakceptovatelné,“ rozzlobila se.

Podle devatenáctileté talentované Ukrajinky se žádný z ruských tenistů nijak nezajímá o to, že jejich země napadla jinou. Provolávání o tom, že nechtějí žádnou válku a naopak chtějí mír, je podle nich jen nic neříkající prohlášení. Žádný z nich totiž neodsoudil jednání své vlády.

„Nelíbí se mi to. Člověk se nemusí starat o politiku, aby viděl, kdo koho napadl, kdo koho bombarduje. Je to jednoduché. V takové situaci nemůže být nikdo neutrální,“ upozornila.

„Taky mě velmi zklamalo, že nikdo z nich za mnou nepřišel,“ pokračovala. „Nikdo mi neřekl, že se omlouvá za to, co jejich země dělá té mojí. Jedna hráčka mi napsala, s jinou jsem mluvila, ale ani náznakem se mi neomluvili. Nikoho jsem neslyšela říkat, že nepodporují to, co se děje. Je to pro mě šokující,“ podotkla.

Byť na jednu stranu souhlasí, že politika do sportu nepatří, situace podle ní není až tak černobílá. „Není potřeba být politicky aktivní, abyste se chovali jako lidé. Každý ví, co se děje. Bolí mě to. A bolí mě vždy i to, když přijedu na stadion a všechny ruské hráče tam vidím,“ řekla nevybíravě.

Ač Rusové a Bělorusové nesmí startovat pod svou vlajkou, dle Kostjukové to je málo. Naopak by byla mnohem přísnější. „Nesouhlasím s tím, jak polovičatě rozhodli,“ rýpla si do tenisových asociací. „Budu stručná. Podívejte se na ostatní sporty a na to, jak rozhodly. To je vše,“ naznačila, že zákaz hraní je jediným adekvátním trestem za neodsouzení ruské politiky.