Titul po dlouhých pěti letech. Číňanka Čang ve finále zdolala uprchlici z Oděsy Jastremskou

- Jan Vojkůvka

Finále turnaje WTA ve francouzském Lyonu nabídlo duel se zajímavým příběhem. Na jedné straně kurtu stála čínská tenistka Šuaj Čang, která už dlouhých pět let nevybojovala na okruhu WTA titul a doposud vždy slavila jen na domácí půdě. Na straně druhé pak stanula Dajana Jastremská, jež minulý týden uprchla z válkou zmítané Ukrajiny a hned na svém prvním turnaji po úniku dokázala projít do prvního finále od ledna 2020. Z prvenství se nakonec radovala Čang, která zvítězila po obratu 3:6, 6:3, 6:4.

Blíž k vítězství však měla v průběhu střetnutí hlavně Jastremská, které se povedlo v rozhodujícím setu dostat do vedení 2:0 a posléze po brejcích na obou stranách také do vedení 4:2. Svůj náskok ale nezužitkovala, když v koncovce zápasu selhala, prohrála čtyři hry v řadě a musela se před čínskou hráčkou sklonit.

Její příběh se však zapsal do srdcí diváků v Lyonu i fanoušků po celém světě. Minulý týden totiž musela spolu se svou mladší sestrou uprchnout ze své rodné Oděsy kvůli propuknutí války mezi Ukrajinou a Ruskem.

Jako by ji těžký osud její země i krajanů motivoval k nejlepším výkonům od ledna 2020, kdy se naposledy probojovala do finále. Zatímco v nitru trpěla kvůli osudu svých blízkých, kteří zůstávají na Ukrajině, na turnaji vyřazovala jednu hráčku za druhou. „Je to další vítězství pro mou zemi,“ radovala se po semifinále, v němž vyřadila Rumunku Cirsteaovou.

Ani zjevná podpora publika jí však ve finále nepomohla. Na čínskou soupeřku nestačila a skončila těsně pod vrcholem. I tak se ale blýskla skvělými výkony a po emočně vypjatém týdnu pošle své prize money ve výši 14 545 eur na pomoc Ukrajině.

Ve finále byla nad její síly Šuaj Čang, už třiatřicetiletá čínská tenistka, která v Lyonu předvedla jakési své znovuzrození. Po rozpačité minulé sezoně, kdy sice byla ve finále v Nottinghamu či semifinále v Palermu, ale také šestnáctkrát na turnajích WTA vypadla hned v prvních kolech (turnaje v Angers, kde byla ve finále, a Limoges, kde skončila v prvním kole, patří do nižší kategorie WTA 125K), dobrý výsledek nutně potřebovala. Na počátku této sezony totiž také nepředváděla zrovna vydařené výkony.

V Lyonu však dokázala, že nepatří do starého železa. Vyřadila Kristinu Mladenovicovou, Arantxu Rusovou, Vitalii Djatčenkovou i Caroline Garciaovou a o finálové výhře nad Jastremskou již řeč byla.

Jedna z nejlepších deblistek světa si v Lyonu připsala čtvrtý singlový titul na okruhu WTA. Ten vybojovala navíc po dlouhých pěti letech, když naposledy triumfovala v roce 2017 v Kuang-čou. A vůbec poprvé se radovala mimo čínské území, jelikož i její tituly v roce 2013 (znovu vyhrála v Kuang-čou a rovněž v Nan-ťingu), vybojovala na domácí půdě.

Obě hráčky si navíc výrazně polepší v žebříčku. Čang se posune o 23 pozic na 41. místo a Jastremská se vyhoupne o 37 příček na 103. místo.