Davis Cup: Lehečka ani Macháč bod nezískali, Argentinci vedou 2:0 na zápasy

- Marek Bartošík

Čeští daviscupoví reprezentanti prohrávají v kvalifikaci na finálový turnaj Davis Cupu proti domácí Argentině po pátečních singlech 0:2. Jiří Lehečka podlehl v úvodním utkání Sebastiánovi Báezovi ve dvou setech. Tomáš Macháč poté ztratil skvěle rozehraný zápas s argentinskou hvězdou Diegem Schwartzmanem, nad kterým vedl už o set a brejk. Češi tak potřebují vyhrát všechny tři sobotní duely, aby přes Argentince postoupili na finálové klání.

Přání českého daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila se bohužel nesplnilo, jeho svěřenci prohráli obě páteční dvouhry na argentinské antuce v Buenos Aires. Postup na letošní finálový turnaj slavné týmové soutěže se tak Čechům výrazně vzdálil.

Jako první šel do akce Jiří Lehečka. Česká týmová jednička bohužel podlehla Sebastiánovi Báezovi po hodině a 23 minutách 6:7(4) a 3:6. Dvacetiletý Lehečka sice začal utkání výborně, vedení 5:3 však neudržel. V tiebreaku navíc nezachytil začátek, když prohrál čtyři úvodní míče. Báez si posléze koncovku sady pohlídal.

Do druhého setu vstoupil český reprezentant brejkem, o který ale vzápětí přišel i kvůli dvojchybě na brejkbol soupeře. Jednadvacetiletý Argentinec znovu udeřil na returnu v šestém gemu a vedení si bez potíží pohlídal až do konce zápasu.

„Nelze to hodnotit pozitivně. První set jsem měl ve svých rukách, určitě měl dopadnout na naši stranu. Bohužel zrovna v tom gemu se mi nepovedlo zahrát to, co jsem chtěl, udělal jsem chyby a pak v tiebreaku soupeř zahrál velice slušně. Ve druhém setu už se projevila jeho rozehranost na antuce, cítil se tam dobře a už víc dominovala jeho hra. Já jsem se těžko dostával k tomu, co na mé hře platí. Na antuce tolik nefunguje servis, nemohl jsem se o něj opřít,“ řekl českým médiím Lehečka.

Český tenista tak nenavázal na předloňské vítězství nad Báezem z antukového turnaje na pražských Spojích. „Tyhle dva zápasy je hodně těžké srovnávat. Od té doby uplynul nějaký ten rok a oba jsme ušli nějakou cestu, zlepšili jsme se v hodně věcech. Je na něm cítit, že si věří, že na antuce hraje hodně a jde mu to. Jeho hra vypadá podobně jako tehdy. Těžil hlavně z toho, že má výsledky, o které se opíral. Byl solidnější,“ doplnil Lehečka.

Do druhého utkání nastoupili Tomáš Macháč a hvězdný Diego Schwartzman, který plní roli argentinské týmové jedničky. Tenista z Berouna sice favoritovi statečně vzdoroval, nakonec ale odešel poražen po dvou a čtvrt hodině a setech 6:2, 2:6 a 3:6.

Jednadvacetiletý Macháč uspěl na returnu už v prvním gemu utkání, po dalším brejku z páté hry vedl už 4:1. Ačkoliv jeden brejk ztratil, vzápětí opět sebral chybujícímu Schwartzmanovi servis a poté sadu dopodával.

Ve druhém dějství vedl český mladík 2:0 a měl brejkbol, zkazil však return. Devětadvacetiletý Schwartzman ožil a sérií šesti gemů si v bouřlivé domácí atmosféře vynutil rozhodující set.

„Držel jsem taktiku, šel jsem do něj, nezahrál jsem pasivně a nevyšlo to,“ vrátil se ke klíčovému brejkbolu Macháč. „On se zvedl, začal se hecovat a rázem se dostal do hry. Kdybych to doklohnil na 3:0, mohlo by to vypadat jinak, ale nedá se nic dělat.“

Ve třetím setu Macháč hned na začátku nevyužil brejkbol, argentinský favorit ho odvrátil vítězným forhendem a následně podání udržel. Povzbuzen tímto úspěchem Schwartzman ukořistil ve druhé hře brejk, vzápětí navzdory brejkbolu Macháče opět po boji podržel vlastní servis a získal už devátý gem v řadě.

Český bojovník se ale nevzdal, dohnal manko brejku a stáhl na 2:3. Sotva se však Macháč dostal zpět do zápasu, Schwartzman si připsal další brejk. Český reprezentant měl opět šanci na returnu, tu ale zahodil forhendovou chybou. Podobný scénář se opakoval v závěrečném devátém gemu, kdy Argentinec nejprve odvrátil brejkbol a poté využil svůj druhý mečbol.

„Chtěl jsem hrát svoji hru jako v prvním setu, bohužel to tak nepadalo. Měl jsem brejkboly, gembol, třetí set jsem mohl mít já, ale bohužel to nedopadlo. Mrzí mě, že jsem nevyužil šance. Je to škoda, víceméně vyhraný zápas, ale nepovedlo se to,“ poznamenal Macháč, který si však z kvalitního souboje se světovou čtrnáctkou vezme i několik kladných bodů.

„Přestože se to blbě otočilo, pořád jsem držel stejnou taktiku. Říkal jsem si, že to je cesta k vítězství. Nevrátil jsem se do defenzivy a nezačal pinkat, tím bych se úplně rozsypal. I když jsem prohrál devět gemů za sebou, hrál jsem každý míček a měl jsem šance. Teď se to nepovedlo, ale myslím, že se to povede příště,“ uzavřel.

Argentina – Česko 2:0x
Sebastián Báez (ARG, 62.) – JIŘÍ LEHEČKA (94.) 7:6(4), 6:3
Diego Schwartzman (ARG, 14.) – TOMÁŠ MACHÁČ (131.) 2:6, 6:2, 6:3