Maximální příprava na Wimbledon! Lendl se znovu vrací k Murraymu

- Marek Bartošík

Spojení Andyho Murrayho a trenéra Ivana Lendla, které vyneslo mimo jiné tři grandslamové trofeje, bude po více než čtyřech letech opět realitou. Britský tenista se dohodl s legendárním Čechoameričanem na spolupráci, jež začne zkraje dubna po Masters v Miami. Lendl bude mít ve Spojených státech amerických za úkol připravit Murrayho co nejlépe na travnatý Wimbledon.

Od začátku sezóny 2012 do března 2014 a poté od června 2016 do závěru roku 2017 trénoval Ivan Lendl britského reprezentanta Andyho Murrayho. Kooperace to byla nad míru úspěšná – Murraymu vynesla dvě trofeje z Wimbledonu (2013, 2016), jednu z US Open (2012), dva olympijské triumfy (2012, 2016), daviscupový vavřín (2016) a zakončení roku na prvním místě žebříčku (2016).

Aktuálně 84. tenista světového pořadí se už dříve rozhodl vynechat kompletní antukovou část sezóny, místo ní se bude chystat na travnaté turnaje, které patří tradičně k jeho nejoblíbenějším.

Čtyřiatřicetiletý Murray dále hledá trenéra, jenž by ho doprovázel na turnajích. Naposledy zkusil (a brzy nato ukončil) zkraje roku spolupráci s Němcem Janem de Wittem, bývalým trenérem mimo jiné Gaëla Monfilse.

Někdejší světová jednička Murray vstoupil do letošní sezóny porážkou v prvním kole přípravného turnaje Melbourne Summer Set 1. Poté si připsal finále na akci v Sydney, na grandslamovém Australian Open však vypadl už ve druhém kole. Posléze uhrál shodně osmifinále v Rotterdamu, Dauhá i Dubaji. Jeho letošní bilance činí osm vítězství a šest porážek.

Britská hvězda obdržela divokou kartu na obě nadcházející Masters ve Spojených státech (Indian Wells, Miami). Zatímco v Indian Wells zaznamenal Murray pouze jednu účast ve finále (2009), v Miami se radoval z trofeje v letech 2009 a 2013.