Vstup mezi nejužší elitu. Krejčíková vyrovnala žebříčkový „osobák“ Novotné

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková si v pondělním vydání žebříčku polepšila ze třetího na druhou příčku, znovu tak vylepšila své kariérní maximum v singlu. Alespoň tak vysoko jako Krejčíková se přitom v rankingu WTA dostaly pouze tři české tenistky – Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Jana Novotná, tedy někdejší trenérka a mentorka Krejčíkové.

Během dvanácti měsíců se toho dá stihnout opravdu hodně. Barbora Krejčíková opanovala za zmíněné období grandslamové Roland Garros plus dva podniky WTA ve Štrasburku a Praze, zahrála si čtvrtfinále Australian Open i US Open a osmifinále Wimbledonu, poprvé také startovala ve dvouhře na Turnaji mistryň.

Řada úspěchů vynesla tenistku z Ivančic v pondělí 28. února 2022 na pozici světové dvojky! Krejčíková se tím vyrovnala své mentorce, legendární Janě Novotné. Stejné žebříčkové maximum má na svém kontě ještě dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová.

Na úplný vrchol světového pořadí dosáhla z Češek jako jediná Karolína Plíšková, která vládla tenisovému světu po dobu osmi týdnů v roce 2017. Neuvěřitelných 332 týdnů strávila na prvním místě rankingu legendární Martina Navrátilová, jež však po emigraci z komunistického Československa reprezentovala Spojené státy americké.

Šestadvacetiletá Krejčíková toho má ještě hodně před sebou, případný posun na vrchol žebříčku je ale aspoň prozatím na míle daleko. Česká tenistka má nyní na kontě 5073 bodů, světová jednička Ashleigh Bartyová z Austrálie se pyšní porcí 7980 bodů. Rozdíl je tedy větší, než kolik může získat šampionka na grandslamu (2907 vs. 2000 bodů).

A co další zástupkyně „malé“ tenisové velmoci ze střední Evropy v historii žebříčku WTA? Nejlépe třetí byla ve své kariéře Hana Mandlíková, vítězka čtyř grandslamů ve dvouhře. Na čtvrtou příčku vystoupala Helena Suková, na pozici světové pětky dosáhla Lucie Šafářová.