Lehečka se v Argentině těší na bouřlivou kulisu. Proti soupeřům má pozitivní bilanci

- Marek Bartošík, Radek Štohl

Poprvé v Davis Cupu povede Českou republiku jako týmová jednička. Jiří Lehečka (94.) se společně se svými parťáky už o tomto víkendu pokusí o velké překvapení – uspět na horké argentinské půdě a proplout do finálového turnaje této mužské týmové soutěže. „Cítím se dobře, navíc ještě máme pár dní na přípravu. Tenisově i fyzicky to z mé strany vypadá velice solidně,“ pochvaluje si dvacetiletý tenista.

Lehečka v letošní sezoně odehrál šest turnajů. Na Australian Open úspěšně zvládl kvalifikaci, v prvním kole hlavní soutěže ho zastavil bývalý třetí hráč žebříčku dvouhry Grigor Dimitrov (37.). O měsíc později i díky skalpu Denise Shapovalova (13.) postoupil do premiérového semifinále turnaje ATP v Rotterdamu, ve kterém ve třech sadách prohrál se Stefanosem Tsitsipasem (5.).

Všechny tyto zápasy se však odehrály v hale nebo na tvrdém povrchu. Proti Argentincům nastoupí na jejich posvátné antuce. „Tenisově z přechodu obavy nemám. Spíše půjde o to, jak se budu cítit fyzicky a jak to zvládne mé tělo,“ zauvažoval talentovaný mladík, jenž hned zapátral v minulosti. „Jednou jsem přechod hodně uspěchal, měl jsem únavovou zlomeninu. Od té doby jsem opatrný. Máme tady super tým, hodně mi pomohl Martin Janoušek,“ vyzdvihuje českého fyzioterapeuta.

V čem to tedy oproti začátku sezony bude odlišné? „Jde hlavně o skluzy. Celkově je nutné být zpevněný, nárazy budou měkčí. Každý kraťas zakončujete dlouhým skluzem. Jde o to, jak budeme schopni se pohybovat na antuce.“

Český tým okolo daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila se i přes dlouhý let do Buenos Aires v Argentině aklimatizoval bez větších problémů. „Máme za sebou velice slušné tréninkové dny. Jsem velice rád za ty včerejší dvě hodiny. Antuka je velice příjemná, i na pohyb. Skáče to vysoko, kurty jsou rovné. Jsem rád, že tady jsou takové podmínky,“ lebedí si český borec.

Víkendový zápas se uskuteční v Lawn Tennis Club v Buenos Aires, na tamní centrální dvorec se může vměstnat až pět tisíc diváků. „Když nemáte fanoušky, tak to nikdy není nic příjemného. Musíme to ale přijmout a zkusit se s tím poprat,“ nepropadá panice.

Bouřlivé publikum už proti sobě zažil. „Absolvoval jsem zápasy, kdy jsem proti sobě měl celou halu, například na challengeru ve Francii, kde jsem hrál proti místním. Moc se na to těším, bude to nová zkušenost,“ bere Lehečka zápasy před argentinským publikem jako velkou výzvu.

Argentina se může opřít hlavně o čtrnáctého hráče žebříčku dvouhry Diega Schwartzmana. „Nikdy jsem proti němu nehrál. Víme však, co hraje, jak se prezentuje, dokážeme se na něj připravit,“ nepochybuje člen elitní stovky.

Dalšími dvěma singlovými esy domácího týmu jsou Sebastián Báez (62.) a Federico Coria (69.). První jmenovaný dokráčel uplynulý týden na antuce v chilském Santiagu až do finále. „S oběma jsem už hrál, dokonce proti nim mám pozitivní bilanci. Víme, co od sebe můžeme očekávat,“ uzavírá český tenista, který oba Argentince shodně porazil právě na antuce.


Galerie