Největší úspěch kariéry, skalp jedničky, návrat do stovky. Bláznivý týden, prohlásil hrdina Veselý

- Petr Sumbal

Až do vytouženého cíle nakonec Jiří Veselý svou misi v Dubaji nedotáhl, ve finále fyzicky vyždímaný český tenista podlehl Andreji Rubljovovi 3:6, 4:6. Přesto prožil 28letý rodák z Příbrami po sportovní stránce bez přehání nejlepší týden v životě. Z kvalifikace až do finále, vše vyšperkované skalpem světové jedničky a jako odměna návrat do první stovky žebříčku. „Byl to šílený týden,“ shrnul vše trefně Veselý.

Začalo to nenápadně. Tenista, jenž měl před turnajem v Dubaji letos na kontě pouze pět výher a šest porážek, započal svou pouť už v kvalifikaci. V jejím prvním kole se mu do cesty postavil Libanonec Hady Habib. Čekal se rychlý proces, ale místo něj se dostavilo trápení, na poražení 421. tenisty světa potřeboval Veselý tři sety. Koho by napadlo, že přesně za týden nastoupí v metropoli Spojených arabských emirátů ve finále…

Ale stalo se! Do všech dalších utkání vedoucích do prvního finále turnaje kategorie ATP 500 v kariéře, nastoupil český hráč v roli outsidera. A všechna vyhrál. Ve finále kvalifikace porazil v další třísetové bitvě Australana Alexeie Popyrina a poté odstavil z cesty postupně i Marina Čiliče, Roberta Bautistu Aguta, Novaka Djokoviče a Denise Shapovalova.

Čtyři výhry v hlavní soutěži turnaje ATP během čtyř dnů. Na předchozí čtyři vítězství přitom potřeboval Veselý celých devět měsíců. „Byl to pro mě bláznivý týden. Začal jsem v kvalifikaci a pak jsem viděl všechny ty výborné hráče v hlavním pavouku. Šel jsem do toho s tím, že na kurtu nechám všechno. Začalo to tak, že jsem hrál vyrovnaný zápas a najednou jsem vyhrával. Prostě šílené,“ zopakoval Veselý, kterého teprve nedávno potkal pád z první stovky žebříčku, teď ho ale čeká zase výstup nahoru. Posunout by se měl o 49 míst až na 74. pozici. Mimo jiné předskočí také Jiřího Lehečku a opět se tak stane českou mužskou jedničkou.

Během turnaje v Dubaji, i po něm, slýchal Veselý na své výkony jen samou chválu. Po čtvrtfinále mu blahopřál Djokovič, po finále pak vítěz turnaje Andrej Rubljov. „Myslím, že byl Jiří už docela unavený, na cestě z kvalifikace sehrál několik těžkých utkání. Porazil samé výborné hráče, v semifinále Shapovalova až 7:6 ve třetím setu. Věřte mi, že když porazíte takové hráče, máte problém jen stát nebo chodit. A on dokázal hrát tenis. Velmi dobrá práce a skvělý týden pro něj,“ nešetřila chválou světová sedmička.

„Chtěl bych Andreji pogratulovat. Nerozumím tomu, jak mohl dva týdny po sobě hrát na dvou turnajích finále a obě vyhrát,“ vrátil Veselý svému soupeři kompliment.

Co čeká Veselého dál? Minimálně na týden si od soutěžních zápasů odpočine, není totiž v nominaci českého daviscupového týmu na utkání v Argentině. V týdnu od 7. března je pak český tenista přihlášen na challenger v italském Rosetu, kde bude patřit mezi nasazené.