Světovou jedničkou bude Medveděv, ale tenisu vládne Nadal. Španěl nadále neporažen!

- Petr Sumbal

Ruský tenista Daniil Medveděv možná stane v pondělí poprvé v životě na samém vrcholu světového žebříčku, na němž vystřídá Srba Novaka Djokoviče. Ale nejlepším tenistou letošní sezóny je jednoznačně Rafael Nadal! Španěl svou dominanci potvrzuje i v mexickém Acapulcu, kde v napjatě očekávaném semifinále letos i podruhé zdolal Medveděva (6:3, 6:3) a svou šňůru neporazitelnosti natáhl na 14 zápasů.

Očekávala se bitva jako řemen. Na jedné straně Daniil Medveděv. Ruský tenista, který po předčasném vypadnutí Novaka Djokoviče v Dubaji příští týden v pondělí vystoupá na pomyslný tenisový trůn, stane se světovou jedničkou. Na straně druhé Rafael Nadal. Muž s jednoznačně nejlepší formou na okruhu, vítěz letošního Australian Open, neporažený ve všech 13 utkáních v roce 2022.

Do toho měl tento zápas auru odvety finále melbournského grandslamu, ve kterém Nadal po heroickém obratu z 0:2 na 3:2 porazil právě Medveděva, aby se stal rekordmanem v počtu grandslamových titulů.

A také v Acapulcu se nakonec z vítězství radoval Španěl!

Nadal vstoupil do očekávaného semifinále skvěle. Od začátku diktoval tempo výměn a šel si tvrdě za svým. Potvrzovalo se, že zdejší kurty, kde míček skáče o něco výš než jinde, a povrch navíc není tak rychlý, mu prostě sedí. Už ve druhé hře zápasu měl první dva brejkboly, které ještě neproměnil, ale o dva gemy později už Rusovo podání prolomit dokázal. Následně svůj brejk suverénně potvrdil a první sadu v klidu dokončil. Vyhrál ji v poměru 6:3.

Také druhý set začal pro Nadala tím nejlepším možným způsobem. Majitel rekordních 21 grandslamových titulů hned v prvním gemu Medveděva brejknul a vypadalo to, že svého rivala porazí bez většího odporu. Jenže utkání přeci jen ještě dostalo dramatickou zápletku.

Ta se odehrála ve čtvrtém a šestém gemu druhé sady při podání Nadala. První z těchto dvou gemů trval 14 minut, a ten druhý se natáhl dokonce až na minut 20! Rus si v těchto dvou hrách vypracoval dohromady 11 brejkbolů, nevyužil však jediný. To ho stálo zápas.

Definitivně pak Nadal svého o devět let mladšího soupeře dorazil v devátém gemu druhého setu, kdy mu potřetí v utkání prorazil podání, přestože prohrával už 0:40.

„V prvním setu jsem hrál opravdu skvěle. V tom druhém ale začal Daniil hrát agresivněji, takže to bylo mnohem těžší. Popravdě, měl jsem trochu štěstí, že jsem druhý set vyhrál, Daniil měl opravdu mnoho šancí. Na brejkboly jsem ale zahrál výborně,“ řekl v rozhovoru na kurtu Nadal, jehož čeká v Acapulcu už páté finále. Třikrát zdejší podnik vyhrál, porazit ho zde dokázali pouze Sam Querrey (finále 2017) a Nick Kyrgios (osmifinále 2019).

Druhé letošní vítězství nad Medveděvem však pro Nadala neznamená „jen“ postup do finále v Acapulcu. Zároveň natáhl svou šňůru neporazitelnosti už na 14 zápasů a prožívá tak nejlepší start do sezóny ve své kariéře.

O třetí titul v sezóně si to rodák z Mallorky rozdá v neděli od 4 hodin ráno středoevropského času s Cameronem Norriem. S britským tenistou se Nadal loni utkal hned třikrát a všechny tři souboje bez ztráty setu ovládl. „Neustále jde ale nahoru. Už loni se hodně zlepšil a letos v tom pokračuje. Jsem ve finále turnaje ATP 500, takže mě nečeká nic jednoduchého,“ nehodlá vůbec nic podcenit Nadal. Ostatně, také Norrieho ukazatel aktuální formy vykazuje velmi vysoké hodnoty, světová dvanáctka vyhrála už osmkrát v řadě a minulý týden ovládla turnaj ATP 250 v Delray Beach.

Favoritem ovšem zůstává Nadal. Přidá výhru č. 15?

Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC, Acapulco (muži, MEX, 1 832 890 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvourhy
Daniil Medveděv (RUS, 2.) – Rafael Nadal (ESP, 5.) 3:6, 3:6

Finále dvouhry
ne 4:00 Rafael Nadal (ESP, 5.) – Cameron Norrie (GBR, 12.)