ATP

Český šok! Veselý v Dubaji vyřadil světovou patnáctku Bautistu

- Radek Štohl

Jiří Veselý (123.) na turnaji ATP v Dubaji nepřestává udivovat. Po překvapivé výhře nad grandslamovým vítězem Marinem Čiličem ve středu zaskočil osmého nasazeného Roberta Bautistu Aguta (15.), kterého přehrál 6:2, 6:4. Veselý se ve čtvrtfinále utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Český tenista před čtrnácti dny vypadl z elitní stovky, v této době tak má co dohánět. Během druhého únorového týdne na challengeru v Bengalúru nejprve skrečoval ve čtvrtfinále, uplynulý týden ho na ATP v Dauhá zastavil Arthur Rinderknech (53.).

Do dalšího štědře dotovaného podniku v Dubaji naskočil už v kvalifikaci. Hadyho Habiba (421.) udolal ve třech setech, Alexeie Popyrina (66.) přehrál po sadách 7:6, 6:7, 6:2.

V úvodním kole hlavní soutěže na Jiřího Veselého číhal grandslamový šampion z US Open 2014 Marin Čilič, český borec nad zkušeným tenistou zvítězil 6:4, 7:6.

Pokud v zápase proti Čiličovi nebyl favoritem, tak proti Robertovi Bautistovi Agutovi nastupoval v roli outsidera. Tato role však Veselému sedla na jedničku.

Český tenista hned ve třetím gemu poprvé v zápase uspěl na returnu. Ačkoliv o dvě hry později brejkbol nezužitkoval, tak za stavu 4:2 vzal Španělovi podruhé podání. Během čtyř gemů při vlastním servisu vždy shodně ztratil jen jeden fiftýn (v celém utkání dohromady jen osm). 

Třetí hra druhé sady znovu přinesla brejk někdejšího nejlepšího juniorského hráče světa. Ten nabídl soupeři jedinou šanci, za stavu 3:2 však Veselý reagoval esem na kříž.

Jiří Veselý ve čtvrtek od 16 hodin vyzve prvního hráče žebříčku dvouhry Novaka Djokoviče. Jediné měření sil v Monte Carlu 2016 dopadlo pro Čecha, jenž na antuce zvítězil 6:4, 2:6, 6:4.

Dubai Duty Free Tennis Championships (muži, SAE, 2 949 665 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (123.) – Roberto Bautista Agut (ESP, 15.) 6:2, 6:4