Skončí Djokovičova nadvláda? Medveděv se může v pondělí stát světovou jedničkou

- Marek Bartošík

Pouze 440 bodů dělí v nejnovějším vydání žebříčku ATP světovou jedničku Novaka Djokoviče a jeho pronásledovatele Daniila Medveděva. S ohledem na obhajoby tento týden je startovní pozice ještě zajímavější. Djokovič totiž brání svých 500 bodů za předloňský triumf v Dubaji, naopak Medveděv může v Acapulcu pouze přičítat. Jestliže ruský tenista na „pětistovce“ v Mexiku získá titul, posune se na první místo rankingu.

Nepřetržitě od 3. února 2020 se nachází na čele mužského žebříčku Novak Djokovič. Čtyřiatřicetiletý Srb však nyní disponuje jen minimálním náskokem, jelikož nemohl obhajovat loňský titul z Australian Open.

Rovných 500 z jeho aktuálního počtu 8875 bodů navíc ochraňuje tento týden, kdy se účastní akce kategorie ATP 500 v Dubaji. Jeho hlavní soupeř Daniil Medveděv, který má tento týden od obhajob volno, startuje na turnaji stejné úrovně v Acapulcu.

A počty jsou jasné. Pokud by šestadvacetiletý Medveděv potvrdil v Mexiku roli nasazené jedničky a oslavil titul, vystřídal by Djokoviče na postu světové jedničky.

Scénářů, jak se může Medveděv prokousat ve světovém pořadí před Djokoviče, je ale mnohem více. Ruskému reprezentantovi například jednoduše stačí, aby v Acapulcu nedopadl hůře než Djokovič v Dubaji.

Pokud Medveděv (náhodou) vypadne v prvním kole, musí doufat, že aktuální osmifinalista Djokovič nepostoupí do dubajského čtvrtfinále. A jestliže vytáhlý Rus dohraje v osmifinále (= ve druhém kole) či ve čtvrtfinále, pak jeho srbský rival „nesmí“ dojít do semifinále.

Světová dvojka Medveděv vstoupí do turnaje v Acapulcu zítra soubojem s Benoitem Pairem (49.). Při své cestě nabitým pavoukem může dále potkat Pabla Andújara (68.), Taylora Fritze (16.), Rafaela Nadala (5.) a Alexandera Zvereva (3.).

Djokovič, jenž už v Dubaji zvládl první kolo proti Lorenzovi Musettimu (58.), narazí v osmifinále na Karena Chačanova (26.). Jeho dalšími potenciálními soupeři jsou Roberto Bautista Agut (15.), Denis Shapovalov (14.) a Andrej Rubljov (7.).

Na vrcholu žebříčku ATP stanulo od jeho zavedení v srpnu 1973 zatím 26 tenistů. Rekordmanem v počtu týdnů na prvním místě je Novak Djokovič (361), nejdelší sérií se pyšní Roger Federer (237). Naopak pouhý týden strávil na pomyslném tenisovém trůnu Patrick Rafter.