Zdraví je priorita, omluvila se zraněná Vondroušová. Kdy se vrátí na kurty?

- Petr Sumbal

Nejlépe rozehraný letošní turnaj nakonec skončil pro Markétu Vondroušovou tím nejhorším možným způsobem, do těžce vybojovaného semifinále prestižního podniku v Dubaji vůbec nenastoupila. Zradilo ji její vlastní tělo, konkrétně přitahovač pravého stehna. Nejbližší plány? Odcestovat na další turnaj do Dauhá. A pak se uvidí.

Rok 2022 zatím Markétě Vondroušové příliš dobrého nepřinesl. Zahájila ho tradičně v Austrálii, kterou však opouštěla s nepříliš dobře vyhlížející bilancí tří výher a dvou porážek. Na úvodním podniku roku v Adelaide byla nad její síly ve druhém kole 56. hráčka světa Ana Konjuhová a na Australian open ve třetím kole trápící se světová dvojka Aryna Sabalenková, které Češka podlehla, přestože vyhrála úvodní sadu.

Po australské anabázi si ještě Vondroušová na začátku února zahrála na halovém turnaji v Petrohradu, tam však vypadla překvapivě už v prvním kole s Jaqueline Adinou Cristianovou (tehdy 58. na žebříčku), přestože byla velkou favoritkou.

Až tento týden v Dubaji dvaadvacetiletá Češka letos poprvé doopravdy zazářila, když z kvalifikace postoupila až do semifinále slušně bodovaného turnaje kategorie WTA 500. V tříkolové kvalifikaci si nejprve poradila s Enou Šibaharaovou (538.), Claire Liuovou (94.) a Julií Putincevovou (42.) a v hlavní části turnaje pak postupně vyřadila Danielle Collinsovou (11. – po skreči soupeřky), Varvaru Gračevovou (80.) a Dajanu Jastremskou (146.).

Jenže do prvního souboje o finále od loňského října (Moskva) Vondroušová nakonec vůbec nenastoupila. Daň si vybralo šest náročných utkání v šesti dnech. Tělo řeklo stop, na bitvu s Ruskou Veronikou Kuděrmetovovou, ve které měla být Vondroušová kurzovou favoritkou, nedošlo.

Odhlášení ze zatím nejpovedenějšího turnaje roku zapříčinilo poranění pravého přitahovače Vondroušové. „To zranění jsem začala cítit už před pár dny. Odehrála jsem tady mnoho utkání, což tomu rozhodně nepomohlo,“ prozradila Vondroušová, která přišla o možnost zabojovat o první finále od loňské tokijské olympiády. „Je mi líto, že musím takhle opustit turnaj, kde se mi dařilo. I tak jsem si tady ale užila skvělý týden a jsem spokojená s tím, jak jsem tu hrála. To, co se mi stalo, je velká smůla, ale zdraví je pro mě priorita,“ zdůraznila.

Tenisový kalendář nicméně běží neúprosně dál, už příští týden je na programu první turnaj kategorie WTA 1000 této sezóny v katarském Dauhá. Vondroušová zatím svůj start na této prestižní akci nepotvrdila, mezi přihlášenými nicméně prozatím figuruje a turnaj by pochopitelně ráda stihla. „Do Dauhá odcestuju a uvidím, jak na tom budu,“ sdělila Vondroušová, které v prvním kole los přidělil Jelenu Rybakinovou (16.).

Jediný vzájemný souboj s nebezpečnou Kazaškou loni v Moskvě Vondroušová vyhrála dvakrát 6:4. Jestli dojde na odvetu, ukážou nejbližší dny.