Halové království slečny Anett. Kontaveitová drží od Ostravy parádní šňůru výher

- Marek Bartošík

Všechny čtyři poslední účasti na halových podnicích WTA proměnila Anett Kontaveitová v zisk trofeje. Šestadvacetiletá estonská tenistka opanovala loni na podzim turnaje v Ostravě, Moskvě a Kluži, k nim přidala minulý týden úspěch v Petrohradu. Suma sumárum zapsala pod střechou celkem dvacet výher v řadě při ztrátě pouhých tří setů (jeden v Moskvě, dva v Petrohradu).

Anett Kontaveitová se na titul z klání St. Petersburg Ladies Trophy pořádně nadřela. Na dvorci strávila dohromady bezmála deset hodin, samotné finále proti kolegyni z elitní desítky Marii Sakkariové trvalo dvě hodiny a 57 minut!

Tenistka z Tallinu nakonec v souboji o trofej dohnala manko setu a brejku a triumfovala poměrem 5:7, 7:6(4) a 7:5, čímž rozšířila svou sbírku titulů z okruhu WTA na šest. Hned čtyři přitom vybojovala v hale od konce loňského září!

Svěřenkyně Dmitrije Tursunova se v novém vydání žebříčku posunula na své nové maximum, jímž je 6. místo. Na kontě má aktuálně 4241 rankingových bodů, z toho hned 1690 (40 procent) jich získala díky čtyřem halovým triumfům.

Se svou sérií 20 halových vítězství je Kontaveitová podle WTA zatím šestá nejlepší od roku 1989, před ní jsou v této statistice pouze Jana Novotná (21 výher), Justine Heninová a Lindsay Davenportová (obě 22), Monika Selešová (32) a Steffi Grafová (43!).

Vyrovnat legendární Novotnou by mohla Kontaveitová na nadcházejícím halovém klání v Lyonu (od 28. února), ve startovní listině však chybí. Případnou další šanci zazářit v hale bude mít až na podzim.