Další úspěch na obzoru? Macháč se kvalifikoval v Marseille, čeká ho soupeř ze druhé stovky

- Marek Bartošík

Také tento týden se některý z talentovaných českých tenistů objeví v hlavní soutěži turnaje ATP. Po Jiřím Lehečkovi (Rotterdam) uspěl v kvalifikaci na elitním okruhu také Tomáš Macháč, který startuje na halovém podniku v Marseille. Jednadvacetiletý tenista z Berouna neztratil ve dvoukolové kvalifikaci ani set, v první rundě hlavní fáze ho navíc čeká velmi přijatelný soupeř.

Třikrát si zahrál hlavní soutěž na grandslamu a teď ho čeká podruhé v kariéře stejná fáze na akci ATP. Tomáš Macháč se po zakolísání na challengeru v Cherbourgu, kde vypadl už v prvním kole, vrátil na vítěznou vlnu z Austrálie, kterou v lednu opouštěl se zápasovou bilancí 9:1.

Aktuálně 115. hráč žebříčku ATP prošel bez výraznějších potíží kvalifikací na Open 13 Provence v Marseille, když rychle porazil Slováka Filipa Horanského (6:1, 6:4) i Itala Andreu Arnaboldiho (7:5, 6:3). V obou zápasech předvedl sympatický výkon na podání, jež ztratil pouze jednou (s Arnaboldim).

Český reprezentant zahájí své tažení v hlavní soutěži duelem proti Damiru Džumhurovi, 140. tenistovi světového pořadí. Zkušený Bosňan dokráčel na přelomu ledna a února do čtvrtfinále podniku v Montpellieru. Jinak ale zůstává devětadvacetiletý Džumhur daleko za svými dřívějšími výkony, kterému mu vynesly tři tituly z okruhu ATP a žebříčkové maximum v podobě 23. příčky.

Jestliže by český mladík zvládl i svůj třetí mač na turnaji, vyzval by v osmifinále vítěze duelu mezi Australanem Alexeiem Popyrinem (66.) a ruským kvalifikantem Romanem Safjullinem (163.).

Macháčovi by se jistě výraznější výsledek hodil, jelikož tento týden odečítá bodové zisky za druhé kolo na loňském Australian Open a titul z předloňského challengeru v Koblenci (celkem 150 bodů).

Open 13 Provence, Marseille (muži, FRA, 622 610 EUR, hala – tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
TOMÁŠ MACHÁČ (115.) – Andrea Arnaboldi (ITA, 252.) 7:5, 6:3