Poškodil jí covid plíce? Lékaři našli něco abnormálního, svěřila se Bencicová

- Jan Vojkůvka

Úřadující olympijská šampionka Belinda Bencicová se nenachází v ideální kondici. Se zdravotními obtížemi se svěřila během turnaje v Petrohradu, kde prohrála ve čtvrtfinále s Estonkou Anett Kontaveitovou. Na vině obtíží je podle Švýcarky nákaza covidem, kterou prodělala v prosinci po své účasti na exhibičním turnaji v Abú Zabí.

Čtyřiadvacetiletá Bencicová, která v Abú Zabí odehrála jeden zápas 16. prosince, se stala jednou z řady nakažených tenistek a tenistů, kteří se právě na tomto exhibičním turnaji ve Spojených arabských emirátech. Mezi nimi byli například Rafael Nadal či její soupeřka Ons Džabúrová.

Ač tento virus postihuje každého jinak, Bencicová se dle svých slov potýkala s nejrůznějšími příznaky. Sama však podotkla, že byly mírné. O to větší překvapení pro ní bylo, když zjistila, že se při zátěži mnohem více zadýchává a celkově se necítí zcela ve své kůži.

Začátek sezony přitom neměla úplně nejhorší. Kromě zmíněného čtvrtfinále v Petrohradu si zahrála také čtvrtfinále v Sydney. Jen na Australian Open bylo vyřazení už ve druhém kole velkým překvapením. Ne však pro Bencicovou, která už tou dobou tušila, že není vše úplně v pořádku a rozhodla se svěřit s problémy doktorům.

A ti něco na jejích plicích při vyšetření objevili.

„Dát se dohromady z covidu nebylo úplně snadné,“ uvedla během svého působení v Petrohradu. „Navíc mi bylo diagnostikováno, že něco na mých plicích je abnormální. Samozřejmě jsem šťastná, že i přesto mohu hrát, ale bude ještě nějaký čas trvat, než budu zcela uzdravená,“ upozornila Švýcarka s tím, že nějaké zázračné výsledky se od ní asi v současné době nedají očekávat.

„Řekli, že to bude trvat dva až tři měsíce,“ pokračovala Bencicová, která si však pauzu od tenisu brát nechce. „Myslím, že se mnoha sportovcům stává, že nejsou v takové kondici jako ostatní. Je to sice velmi těžké, ale musím pracovat s tím, co mám,“ podotkla.

Už do sezony po prodělání covidu přitom vstupovala s tím, že nejspíš nebude předvádět úplně špičkové výkony. A po zjištění, že její zdraví není stoprocentní, si tento pocit potvrdila. „Trochu jsem očekávala, že třeba v Austrálii nebudu mít úplně nejlepší šanci, abych vyhrála hodně zápasů, ale snažím se ze všech sil dostat zpátky do formy,“ přislíbila závěrem bývalá čtvrtá hráčka světa.