Z kvalifikace až do semifinále. Neuvěřitelný pocit, září Lehečka, jehož čeká světová čtyřka

- Jan Vojkůvka

Turnaj snů, který započal právě minulou sobotu, prožívá v nizozemském Rotterdamu český tenista Jiří Lehečka. Na akci kategorie ATP Tour 500 dokázal projít skrz kvalifikaci, poprvé v kariéře zvládl také utkání prvního kola a jeho cesta se nezastavila ani v pátečním semifinále. Díky tomu si v sobotu zahraje semifinálové utkání proti světové čtyřce Stefanosovi Tsitsipasovi.

Jen v utkání prvního kola kvalifikace proti Jesperu De Jongovi nastupoval Lehečka jako favorit zápasu. V dalších kláních už mohl dvacetiletý Čech jen překvapit. A nejen, že překvapil, ale doslova šokoval!

Napřed porazil ve finále kvalifikace Corentina Mouteta, 106. hráče světa, který si letos v Adelaide zahrál semifinále. Prošel tím do hlavní soutěže a v prvním kole vybojoval svůj největší skalp kariéry, když si vyšlápl na světovou dvanáctku Denise Shapovalova. V osmifinále otočil skóre zápasu s 51. hráčem světa Boticem Van de Zandschulpem a svou spanilou jízdu prozatím zakončil výhrou nad 63. tenistou žebříčku Lorenzem Musettim.

Po premiérovém postupu do semifinále si zajistil, že se v pondělí stane českou mužskou tenisovou jedničkou a zároveň, že poprvé v kariéře pronikne do první světové stovky. V aktualizovaném pořadí mu momentálně náleží 95. místo světa.

„Je to neuvěřitelný pocit,“ řekl po pátečním vítězství nad Musettim. „Věci, kterých jsem tu dosáhl, jsou neuvěřitelné. Tohle je velký turnaj a jsem šťastný, že tu vůbec mohu být a hrát takové zápasy,“ zářil na kurtu.

„Byl to další těžký zápas proti neskutečně náročnému soupeři. Teď se musím hlavně pokusit před zítřkem odpočívat a uvidíme,“ naznačil, že do zápasu s Tsitsipasem, v němž nemá co ztratit, rozhodně nepůjde ustrašený.

Český mladík, který vedle tenisu miluje i cyklistiku a lyžování, bude v utkání se světovou čtyřkou outsiderem. V této pozici se ale v Rotterdamu představil už ve čtyřech zápasech, a evidentně mu tato role v Nizozemsku sedla. Zaskočí ale i jednoho z nejlepších tenistů současnosti?