Kdo si počká, ten se dočká. Kazašský šoumen prožil týden snů v Montpellieru

- Marek Bartošík

Několik let patří do stejné skupinky s Gaëlem Monfilsem, Nickem Kyrgiosem či Dustinem Brownem, dosud se o něm ale příliš nemluvilo. Kazašský šoumen (a taky trochu „blázen“) Alexandr Bublik si však minulý týden důrazně řekl o pozornost, když opanoval kvalitně obsazený turnaj kategorie ATP 250 ve francouzském Montpellieru. Na své cestě za premiérovou trofejí postupně skolil Tallona Griekspoora, Pierra-Huguese Herberta, Roberta Bautistu Aguta, Filipa Krajinoviče a Alexandera Zvereva.

Souboj Alexandrů ve finále podniku Open Sud de France měl překvapivého vítěze – stal se jím Alexandr Bublik, jenž bez větších potíží porazil favorizovaného Alexandera Zvereva 6:4 a 6:3. Zaznamenal tak svou první výhru nad hráčem z Top 5 žebříčku.

Čtyřiadvacetiletý Bublik, který je naturalizovaným Kazachem, tak na pátý pokus uspěl v singlovém finále na elitním okruhu. Dosud skončil jako poražený finalista v Newportu, Čcheng-tu (oba 2019) a loni v Antalyi a Singapuru.

„Čím více získáte zkušeností, tím snadnější to pak je,“ sdělil pro web ATP Bublik. „Čtyři prohraná finále mi samozřejmě dala trochu impulsu, abych si řekl: ‚Cokoliv se stane, bude to fajn.‘ A přesně takhle jsem přistoupil k utkání,“ vysvětlil nově 31. tenista žebříčku ATP.

Bezmála dvoumetrový dlouhán Bublik sice působí na kurtu velmi originálně a jeho vtipné průpovídky často zaplňují sociální sítě, přesto je profesionálem. Jinak by se stěží držel mezi širší špičkou a uhrával řadu kvalitních výsledků. Kromě zmíněného titulu a čtyř finále má na kontě třeba čtvrtfinále z loňských Masters v Miami a Madridu.

„Právě mi dali velkou lahev šampaňského, ale čeká mě další turnaj, takže se musím starat o své tělo,“ poznamenal šampion Bublik, který se tento týden účastní „pětistovky“ v nizozemském Rotterdamu, kde se na úvod střetne s Britem Andym Murraym.

Bublik už ve své kariéře nasbíral řadu sympatických úspěchů, v osobních statistikách mu však schází výraznější výsledek na grandslamech. Rodák z ruské Gatčiny si zatím vedl nejlépe na US Open 2019 a Wimbledonu 2021, kde postoupil shodně do třetího kola. Jestliže ale naváže na výkony z Montpellieru, mohl by si brzy na turnajích velké čtyřky vylepšit maximum. A třeba se i dočkat dalšího velkého vítězství nad superfavoritem.