Antuka je k ničemu, ale aspoň nejsem za klauna! Bublik v Barceloně perlil, pak vyřadil domácí talent

- Marek Bartošík

Kazašský reprezentant Alexander Bublik může být právem považován za jednoho z nejoriginálnějších tenistů na okruhu ATP. Aktuálně 42. hráč žebříčku má ve svém repertoáru nejen podání spodem a mnohé parádní kousky, ale i velmi neotřelé průpovídky. Své zatím poslední vystoupení předvedl v Barceloně, kde se zkraje zápasu proti Alejandru Davidovichovi Fokinovi jen stěží vyrovnával se specifiky pomalého antukového povrchu.

Jisté výrazy, které použil Alexander Bublik při svém prvním utkání na letošním barcelonském turnaji, jsou jednoduše nepublikovatelné. Třiadvacetiletý tenista, preferující rychlejší povrchy, se však přes různé varianty slova „f**k“ dostal také k argumentům, proč mu oranžová drť vůbec nevoní.

„Napálil jsem forhend o rychlosti 190 kilometrů za hodinu a on všechno vrací. Doufám, že to bude 6:0,“ líčil v ruském jazyce Bublik, když prohrával 0:3 na gemy v duelu s Alejandrem Davidovichem Fokinou (48. v žebříčku).

Jednadvacetiletý Španěl nakonec vyhrál úvodní sadu „pouze“ 6:2. Ještě v jejím závěru stihl prostořeký Bublik antukový povrch podrobněji okomentovat.

„Antuka je k ničemu. Nenávidím ji. Díky bohu, že hraju proti Davidovichovi a ne někomu, kdo je 600. na světě. Pak bych vypadal jako klaun,“ lamentoval finalista letošních turnajů v Antalyi a Singapuru, hraných na tvrdém povrchu.

Bublik následně zaskočil favorizovaného Španěla povedenou otočkou a vítězstvím 2:6, 7:5 a 6:2, k němuž si pomohl také šestnácti esy. Z původně divadelního představení tak nakonec vytěžil velmi cenný triumf nad čtvrtfinalistou Masters v Monte Carlu.

Dalším soupeřem kazašského šoumena na akci kategorie ATP 500 v Barceloně bude ještě dnes Australan Alex de Minaur (25.), který stejně jako jeho krajané Nick Kyrgios a Bernard Tomic antuku rozhodně nevyhledává. Nicméně pokud si v utkání někdo bude hlasitěji stěžovat na pomalý povrch, pak by to měl být opět upovídaný Bublik.