Jaké jsou turnajové plány českých tenistů v následujících týdnech?

- Petr Šístek

Tomáš Berdych má jako jediný český hráč jistou účast v hlavní soutěži turnaje kategorie Masters v Římě, který se koná v příštím týdnu. Následně se po volném týdnu představí na Roland Garros a před Wimbledonem si zahraje travnatý turnaj v německém Halle, kde by měl být nasazenou trojkou.

Lukáš RosolJiřím Veselým příští týden plánují účast na štědře dotovaném challengeru v Bordeaux. Před French Open se Rosol představí na turnaji ATP v Ženevě a Veselý v Nice. V případě, že se čeští tenisté neprobojují do bojů v druhém týdnu antukového grandslamu, tak by si měli zahrát challenger v Prostějově, kde je Jiří Veselý obhájcem titulu. Poté se pokusí dostat do hlavní soutěže některého z travnatých turnajů, které ale budou velmi kvalitně obsazeny.

Radek Štěpánek spolu s Adamem Pavláskem nyní čekají, zda se dostanou do kvalifikace Masters v Římě. Poté je čeká kvalifikace Roland Garros a případně i prostějovský challenger. V dalším průběhu sezony by se Štěpánek měl soustředit na travnaté turnaje, zatímco Pavlásek ještě zůstane na turnajích v Česku a na Slovensku, kde by měl být v obhájcem titulu v Popradu.

Další turnajový program Jana Šátrala zahrnuje turnaj kategorie futures v Mostě, kde mu bude udělena divoká karta, následně bude hrát buď kvalifikaci na French Open nebo challenger v Mestre. "Šance, že se dostanu do kvalifikace grandslamu, odhaduji padesát na padesát," míní tenista. Následující týden by měl pravděpodobně hrát future s dotací 25 000 USD + H v Rumunsku.

Svůj turnajový plán zveřejnil i Jan Mertl, který se zotavil ze zánětu šlachy na levém zápěstí. Mertl má od března nového trenéra Tomáše Zíba a jeho nejbližším turnajem bude future v Mostě. "Tam se pojedu rozehrát. Pak uvažuji o kvalifikaci turnaje ATP v Ženevě. Následně mě čekají future v Jablonci a challengery v Praze a Prostějově," popsal český daviscupový reprezentant.

Marek Michalička pojede na kvalifikaci challengeru buď do Heilbronnu nebo Bordeaux, následně má dobrou šanci dostat se přímo do hlavní soutěže v Mestre, kde by se měl představit i další český zástupce Michal Konečný. Během prvního týdne Roland Garros bude Michalička jednou z hlavních hvězd future v Jablonci a jeho další plány zahrnují challengery v Česku a na Slovensku. „Určitě si zahraji na Spartě Praha a v Popradě. Cílem je dostat se do kvalifikací na grandslamy,“ říká Michalička, který už si kvalifikaci US Open zahrál v roce 2012.

Jaroslav Pospíšil se momentálně na žádných turnajích nepředstaví, jelikož má v plánu účast ve slovenské, rakouské i švýcarské lize. Pokud mu to harmonogram dovolí, tak by se měl představit na challengerech v Praze a Popradě. A samozřejmě zkušený tenista nemůže vynechat ani oblíbený Prostějov.

Zdeněk Kolář se po úspěšném představení na ostravském challengeru vydal do maďarského Szegedu, kde sbírá další body do žebříčku. Následně by si měl zahrát sérii turnajů futures v Mostě, Praze a Jablonci nad Nisou. Nasazenou jedničkou podniku na kurtech TK Spoje by měl být Jan Hernych, který po zranění již trénuje a připravuje se právě na tento turnaj.